Un virus identic în proporție de 96% cu noul coronavirus, care cauzează boala infecțioasă COVID-19, a fost găsit abandonat într-o mină de cupru din China în urmă cu șapte ani, arată o investigație Sunday Times citată de Daily Mail.
Este vorba despre o mină de cupru plină de lilieci din Mojiang, vestul Chinei, care era casa unui coronavirus ce a lăsat în urmă șase adulți bolnavi de pneumonie, iar trei dintre ei chiar au și murit.
Oamenii de știință au prelevat mostre și le-au stocat timp de ani de zile pentru studii, într-un laborator aflat la 1.000 de kilometri distanță de Wuhan, orașul în care erau raportate primele cazuri de COVID-19 din lume în decembrie 2019. Potrivit datelor centralizate luni de Worldometer, peste 11,5 milioane de oameni au fost deja confirmați cu SARS-CoV-2, dintre care circa 537.000 au murit, iar 6,55 milioane s-au vindecat.
Cu toate acestea, aparent, cercetătorii chinezi nu au scos la iveală faptul că au descoperit un virus similar cu aproape un deceniu în urmă, în 2012, și mai ales că trei persoane au murit atunci când a fost depistat. Virusul a fost menționat într-o singură lucrare științifică publicată pe scară largă, dar nu a fost menționat că a cauzat o pneumonie fatală pentru oameni.
Descoperirea că un virus similar cu SARS-CoV-2 circula printre liliecii din Mojiang – jumătate dintre mamiferele zburătoare din mina de cupru erau purtau cel puțin un tip de coronavirus – a ridicat noi îndoieli cu privire la adevărata sursă a noului coronavirus.
Versiunea oficială a fost aceea că noul coronavirus a sărit de la un animal – se crede că de la un pangolin – la oameni în Piața Hunan din orașul Wuhan. Cu toate acestea, administrația Trump a pus la îndoială în repetate rânduri acest scenariu și a declarat, prin vocea lui Mike Pompeo, șeful diplomației americane, că există „dovezi clare” că originile COVID-19 sunt unele de laborator.
Din acea piață s-ar fi răspândit în rândul populației din orașul cu circa 11 milioane de locuitori – care este considerat un hub de transport din China – și apoi, prin trenuri și avioane, ar fi ajuns în restul lumii într-un interval de doar câteva săptămâni.
Totuși, ar fi putut ca originile să fie altele. De altfel, de la izbucnirea crizei și până acum, chiar și autoritățile chineze au recunscout că este posibil ca piața respectivă să fi fost mai degrabă „victima” epidemiei, și nu sursa.
Dr. Peter Daszak, un expert în boli animale, a spus pentru Sunday Times: „Nu a apărut din piață, a apărut din altă parte”.