Unventilatorromânesc, creat pentru salvarea pacienților bolnavi de Covid-19, a trecut de primele teste efectuate pe animale de experiment de talie medie. Aparatul, realizat într-un timp record de ingineri din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca,a fost testat la Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMFST) „George Emil Palade”. Până acum a trecut toate testele și a fost omologat de Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.
Testul a fost efectuat pe o oaie, care a fost iniţial ventilată mecanic pe un aparat omologat şi care există deja pe piaţa medicală şi este folosit cu succes de ani de zile. După ce s-a recoltat gazometrie sanguină, animalul de experienţă, în aceleaşi condiţii de laborator, a fost trecut pe noul prototip, pe care au fost setaţi aceiaşi parametri de ventilaţie.
„Oaia asta este o oaie mai în vârstă, de șapte, opt ani, care ar copia perfect condițiile unui om care poate face AVC, respectiv peste 50-60 de ani, vârsta de risc a bolilor de acest tip. Am testat doar o anestezie, va trebui să testăm și în alte operații”, a declarat medicul veterinar Bogdan Cordoș, care a făcut parte din echipa de testare, potrivit Agerpres.
Acesta a explicat că testele au decurs bine, iar pasul următor este testarea pe operaţiile experimentale.
„Momentan l-am testat pe un animal, am testat doar o anestezie. Ulterior va trebui să îl testăm pe operaţiile pe care le facem în mod obişnuit în alte proiecte, pe sistem nervos, pe aparat circulator, cardiac. Ca anatomie, oaia este mai apropiată fiziologic de om şi este destul de uşor de lucrat faţă de alte animale de talie medie, de exemplu cu porcii este un pic mai greu de lucrat”, a subliniat medicul veterinar.
Animalul și-a revenit, semn că aparatul funcționează. Urmează încă o serie de testări, iar dacă ventilatorul rom\nesc creat pentru pacienții cu COVID-19, atât de vital în tratarea cazurilor de insuficiență respiratorie va fi omologat, se va putea începe producția de serie.
Acest experiment face parte dintr-un proiect al UMFST Târgu Mureş – perfecţionarea şi dezvoltarea unui prototip de ventilator care să fie foarte larg disponibil pentru pacienţii cu insuficienţă respiratorie acută, care necesită protezare de cale aeriană şi ventilaţie mecanică.
„În actualul context al pandemiei SARS-CoV-2, acest lucru a ieşit foarte tare în evidenţă prin faptul că, fiind o situaţie medicală absolut imprevizibilă, numărul utilizat de rutină al acestor aparate de ventilaţie a crescut exponenţial şi astfel au apărut probleme de logistică în manageriatul spitalelor. Evident că, din punctul nostru de vedere, ca medici de terapie intensivă, acest lucru are un impact foarte mare pentru că ne pun de multe ori în imposibilitatea de a salva viaţa pacienţilor, lucru care este deosebit de frustrant pentru cei care sunt practicieni şi nu numai. Acest aparat ne ajută să ventilăm pacienţii care au nevoie de protezare mecanică-respiratorie, în două moduri, în presiune şi în volum, în parametri adaptaţi necesităţilor fiecărui caz în parte”, a spus şefa de lucrări la disciplina de Fiziopatologie a UMFST Târgu Mureş, Bianca Grigorescu, medic primar ATI.