Un turist venit în vacanță în România a fost șocat de o tradiție care se păstrează de generații: „E prima oară când văd aşa ceva”

Un turist venit în vacanță în România a fost șocat de o tradiție care se păstrează de generații: „E prima oară când văd aşa ceva”
Sursă foto: Shutterstock

România este o țară care îmbină atât tradiția, cât și modernitatea, iar multe locuri surprind prin unicitatea lor. În satele izolate din județul Alba, sătenii păstrează un obicei străvechi, își îngroapă strămoșii în curte, pentru a îi avea aproape și după moarte.

Un turist străin a descoperit această tradiție străveche

Un turist străin, care a vizitat Vințul de Jos, o localitate situată în județul Alba, a fost uimit de această practică a localnicilor. „E prima oară când văd aşa ceva”, a spus el, conform click.ro. 

În localitatea izolată, printre pomii fructiferi și grădinile cu flori din curțile oamenilor, se află și cruci și coroane. Localnicii îngroapă de generații întregi rudele care nu mai sunt printre ei, iar acest obicei nu i-a deranjat niciodată. „Așa ne-am pomenit, așa știm. Avem și noi aici socrii, bunicii, maica mea”, ne spune un localnic, privind cu seninătate către mormintele familiei sale.

Persoanele noi din comunitate au fost surpinse la început de acest obicei, dar ulterior au ajuns să accepte tradiția. O tânără care și-a cumpărat un teren în zonă, cu tot cu două morminte, a transmis că știa de dinainte de această tradiție a locului. „Știam de obiceiul că se înmormântează oamenii în spatele casei. Ne-ar părea și rău să le stricăm cumva”.

Cum a fost pentru turist această experiență

„Cred că e o tradiție drăguță. E firesc ca cei care au trăit pe acest pământ să se odihnească aici”, a spus el, vizibil surprins de apropierea fizică și emoțională a oamenilor cu cei decedați.

Obiceiul îngropării în grădină are pe lângă o latură spirituală și una practică, deoarece cel mai apropiat cimitir este la 10 kilometri distanță, iar pentru localnici, mutarea celor dragi „din casă în spatele grădinii, în brațele Domnului” este o soluție naturală.

Confrom legislației actuale, înmormântările trebuie să aibă loc în cimitire, însă autoritățile locale nu intervin, respectând stradiția comunității de pe munte. Viceprimarul comunei a explicat că „preotul este obișnuit cu aceste practici, care datează de mult timp, înainte ca el să ajungă aici”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`