Un tratament aparent banal pentru răceală te poate lăsa pieton. Mulți șoferi îl folosesc fără să știe că apare instant la Drug Test

Un tratament aparent banal pentru răceală te poate lăsa pieton. Mulți șoferi îl folosesc fără să știe că apare instant la Drug Test
Foto: Freepik

Multe persoane recurg la acest tratament pentru răceală, cu toate că apare instant la Drug Test, datorită prezenței unei substanțe active bine-cunoscute de către chimiști și laboranți în compoziția sa.

Medicamentul pentru răceală care te poate lăsa fără permis de conducere

Spray-urile nazale cu fenilefedrină pot genera rezultate pozitive la teste de depistare a substanțelor interzise, asemenea amfetaminelor, punând în pericol permisul de conducere. Utilizarea excesivă poate duce la dependență, iar specialiștii recomandă respectarea dozelor și a perioadelor indicate (aproximativ 5-7 zile) pentru a evita consecințe nedorite, scrie Fanatik.ro.

„Când vorbim decongestionante nazale, cele care conțin fenilefedrină dau pozitiv la testul pentru amfetamine. Sunt persoane dependente de picături de nas și nu le mai folosesc din cauza unei patologii acute.

Picăturile de pus în nas pe care le cer și li se oferă – vreau ceva să îmi desfunde nasul – 99% sunt substanțe care dau dependență”, a declarat doctorul Cristian Paparău, în cadrul emisiunii Doctor de bine de la Pro TV.

Picăturile nazale pot fi periculoase

Picăturile nazale pot avea efecte negative semnificative. În primul rând, ele pot afecta circulația sângelui la nivelul nasului, iar în al doilea rând, pot altera apărarea locală și deteriora mucoasa, provocând rinită. Mulți medici alergologi susțin că fenilefrina, prezentă în aceste spray-uri nazale, face parte din clasa simpatomimeticelor și contribuie la aceste probleme.

Experții spun că anumite soluții nazale conțin corticosteroizi în compoziția lor, ceea ce impune restricții privind administrarea lor mai mult de 6 luni consecutive. De asemenea, unele dintre aceste produse conțin antihistaminice, iar utilizarea lor poate fi periculoasă în cazul în care trebuie să conduci.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`