Un tablou cumpărat cu 50 de dolari dintr-un târg de vechituri oarecare ar putea valora 15 milioane de dolari: Experții cred că e un original al lui Van Gogh

Un tablou cumpărat cu 50 de dolari dintr-un târg de vechituri oarecare ar putea valora 15 milioane de dolari: Experții cred că e un original al lui Van Gogh
sursă foto: Unsplash

Pictura în ulei a fost găsită de un colecționar de antichități la u târg de vechituri din Minnesota în 2016, iar acum istoricii, oamenii de știință și curatorii s-au unit pentru a demonstra că este o pictură în ulei a renumitului artist olandez, Van Gogh, relatează Wall Street Journal.

Pictura seamănă cu opera lui Van Gogh și înfățișează un pescar care fumează o pipă

Experții au numit pictura „Elimar”, deoarece numele este gravat în colțul din dreapta jos al pânzei.
„O investigație migăloasă, pe o durată de mai mulți ani, efectuată de către experți din mai multe domenii a adus dovezile necesare pentru a identifica că Elimar e o lucrare a artistului”, arată firma de cercetare în artă din New York LMI Group International, care a achiziționat tabloul de la colecționarul de antichități.

Descoperirile grupului vor fi împărtășite specialiștilor Van Gogh și dealerilor de artă din întreaga lume la sfârșitul acestei luni.
Experții cred că portretul a fost pictat în timp ce Van Gogh se afla la azilul Saint-Paul din Saint-Remy de Provence din Franța, între mai 1889 și mai 1890.

„Elimar se bazează în mod clar pe o pictură a artistului danez Michael Ancher”, se spune în raport. „Van Gogh nu a copiat, ci a „tradus” opera lui Ancher.”

Ei au mai spus că portretul reprezintă, de asemenea, o perioadă din viața artistului în care acesta „se întorcea la teme și imagini din tinerețe”.
„Portretele pescarilor și temele vieții pe mare au fost unele dintre primele sale subiecte”, se menționează în raport. Pescarul a fost „o persoană și un subiect care i-a fost foarte apropiat datorită vieților singuratice și periculoase pe care le-au dus pescarii”.

Dovezile au fost strânse cu meticulozitate și mii de dolari au fost cheltuiți pentru realizarea expertizei. Pictura a fost examinată și comparată cu alte lucrări, în timp ce pigmenții și fibrele picturii au fost, de asemenea, studiate de un expert în artă plastică.

Maxwell Anderson, fost curator al Muzeului Metropolitan de Artă, a declarat că a fost „uimit de ceea ce a văzut” atunci când pictura i-a fost arătată pentru prima dată.

Cu toate acestea, pictura nu poate fi validată oficial drept una originală Van Gogh fără ultimul cuvânt de la un cercetător al Muzeului Van Gogh din Amsterdam, a declarat autentificatorul de artă Richard Polsky.

Muzeul nu a comentat tabloul Elimar, dar a declarat ziarului că realizează o „procedură riguroasă” pentru a separa falsurile de piesele legitime.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că „99 la sută” din cererile de autentificare primite de muzeu în ultimii ani „nu au putut fi atribuite lui Van Gogh”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`