Aproape 1,5 milioane de persoane din Italia, sau 2,5% din populație, au dezvoltat anticorpi la noul coronavirus, o statistică de șase ori mai mare decât bilanțul oficial, conform unui studiu prezentat luni de către agenția Istat.
Cercetarea realizată de către agenția de statistică Istat și ministerul italian al sănătății s-a bazat pe teste de anticorpi conduse pe 64.660 de persoane, potrivit Reuters.
Datele oficiale arată că, în Italia, 248.229 de pacienți au fost confirmați cu COVID-19, în timp ce numărul deceselor înregistrate în rândul persoanelor depistate cu noul coronavirus a ajuns la 35.166.
Studiul a scos în lumină diferențe pe plan local, arătând că în regiunea nordică Lombardia, unde epidemia izbucnea în premieră în luna februarie, 7,5% din populație a fost testată pozitiv pentru anticorpii la noul coronavirus, comparativ cu doar 0,3% în regiunea sudică Sicilia.
Lucrarea a mai reliefat că aproape 30% dintre persoanele cu anticorpi sunt asimptomatice, aspect ce evidențiază riscul ca boala să fie răspândităde persoane fără ca acestea să știe.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a tras un semnal de alarmă către populația României și a avertizat că dacă regulile de siguranță sanitară nu sunt respectate, situația petrecută în Italia și Spania în martie și aprilie s-ar putea repeta și în țara noastră.
„Această pandemie nu se tranşează în unităţile medicale. În unităţile medicale se tranşează tratarea şi salvarea vieţii acestor pacienţi deja infectaţi. Să nu ajungem la un număr mare de pacienţi infectaţi şi acest lucru depinde foarte mult de respectarea regulilor. Repet – portul măştii în spaţiile închise, în locurile aglomerate, în transportul în comun, la locul de muncă; dezinfectantul şi distanţarea fizică. (…) În condiţiile în care respectăm toate aceste reguli vom observa într-o săptămână, săptămână şi jumătate un platou şi o scădere a numărului de noi cazuri de la o zi la alta. Acesta poate fi începutul căderii acestui prim episod pandemic”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, la Digi 24, potrivitAgerpres.
Dacă nu respectăm aceste reguli, avertizează demnitarul, „vom vedea de la o zi la alta creşterea numărului de cazuri şi o aglomerare a unităţilor de primiri urgenţe şi a secţiilor de boli infecţioase. Chiar dacă noi ne adaptăm cu numărul de paturi în funcţie de necesităţi, nu ar trebui să ne lăsăm în această bază. Un număr mare de cazuri va încărca secţiile de terapie intensivă şi atunci ce vedeam în martie şi aprilie în Italia şi Spania se poate repeta şi în ţara noastră. Nu vreau să ajungem la acest scenariu şi ţine doar de noi”.
România a trecut de 54.000 de cazuri confirmate de COVID-19 și a înregistrat 2.432 de decese în rândul persoanelor depistate cu infecție cu noul coronavirus. Bilanțul de luni a marcat sfârșitul a 12 zile consecutive în care numărul îmbolnăvirilor noi s-a menținut peste pragul de 1.000.