Un studiu arată că persoanele de peste 60 de ani care nu trăiesc alături de partenerii lor au o stare de sănătate mai bună

Publicat: 03 12. 2024, 11:22
Foto: Pixabay

Cuplurile care se întâlnesc mai târziu și decid să nu se mute împreună experimentează beneficii pentru sănătatea mintală comparabile cu căsătoria sau conviețuirea – dar fără „fricțiunile”, „interacțiunile intense de zi cu zi” și angajamentele de îngrijire care vin odată cu aceste relații, a arătat un studiu.

„A trăi separat, dar împreună” devine cea mai populară opțiune

Ei evită, de asemenea, „obligațiile legale și obligațiile instituționale” care fac mai dificilă ieșirea dintr-o căsnicie nefericită, potrivit studiului de la profesorul Yang Hu de la Universitatea Lancaster și Dr. Rory Coulter de la University College London, citează The Guardian.

Contestând percepția conform căreia persoanele în vârstă preferă aranjamente mai „convenționale” care implică căsătoria și conviețuirea, cercetarea a constatat că atunci când cei peste 60 de ani formează o nouă relație, „a trăi separat, dar împreună” este cea mai populară opțiune: de 10 ori mai probabilă decât căsătoria.

Cercetările anterioare au arătat că beneficiile pentru sănătatea mintală în căsătorie și conviețuire sunt mai mari pentru bărbați decât pentru femei și că „femeile în vârstă își asumă de obicei o mai mare parte a sarcinilor casnice și de îngrijire” în astfel de relații.

În schimb, femeile și bărbații în vârstă se bucură de beneficii similare pentru sănătatea mintală de la relațiile în care fiecare are propria sa casă, potrivit studiului, care va fi publicat în curând în Journal of Gerontology: Social Sciences.