Pacienţii care vor fi diagnosticaţi cu Ebola vor fi trataţi într-un spital militar de campanie care va fi operaţional, de la sfârşitul lunii noiembrie, în apropierea aeroportului internaţional Henri Coandă.
Unitatea medicală va dispune de echipament individual de protecţie şi decontaminare a personalului, anunță Ministerul Sănătății, citat de Mediafax.
„Este vorba despre un spital militar în subordinea MApN, care, având caracter militar, este păzit. Nu este un spital pentru circuitul civil, nu tratează pacienţi cu boli obişnuite, este doar în rezervă, pentru tratarea unui astfel de caz. Este vorba despre un spital tip container, alimentat cu energie electrică, cu apă, au facilităţi pentru decontaminarea materialului infecţios şi pentu decontaminarea personalului care va lucra acolo. Extrem de important este şi echipamentul individual de protecţie care trebuie asigurat pentru personal”, a spus dr. Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătăţii (MS).
Referitor la protecţia personalului, consilierul din MS a subliniat că procedurile de îmbrăcare şi dezbrăcare a personalului sunt extrem de „delicate”.
„Acolo unde au existat contaminări ale personalului medical, mă refer în SUA şi Germania, s-a constat că această contaminare s-a produs în timpul dezbrăcării acestui echipamentl”, a spus Alexandru Rafila.
Potrivit medicului, spitalul de campanie pentru pacienţii cu Ebola va avea câteva zeci de paturi.
Pacienţii suspectaţi de infectare cu Ebola vor fi aduşi la spital cu ambulanţe SMURD sau de la Serviciul de Ambulanţă, care vor fi echipate cu cabine speciale ce previn contaminarea personalului însoţitor, a mai precizat dr. Rafila.