Spitalul Metropolitan din centrul Bucureștiului a fost preluat anul trecut de apropiați și rude ale primarului Sorin Oprescu de la un clan de interlopi din Turcia, notează RISE Project.
Spitalul a fost vizat anul trecut de prietenii lui Oprescu, de sponsorii săi din campaniile electorale și de beneficiari privați ai unor contracte de milioane de euro cu spitalele subordonate Primăriei Capitalei. Afacerea este controlată de un off-shore cipriot și administrată de fratele primarului general.
Gelu Dorin Oprescu, fratele primarului, este dministratorul firmei Medicable Life Hospital, înființată anul trecut ca să gestioneze spitalul Metropolitan. El mai este partener în alte două clinici private “Academica” din București, împreună cu Sorin Oprescu și cu fiul acestuia.
Un alt personaj important este Andrei Gagea, sponsor al lui Oprescu în a doua campanie pentru Primăria Capitalei. Gagea este directorul spitalelor “Academica” pe care le deține familia Oprescu și a reprezentat și firma offshore care deține pachetul majoritar din noul spital “Metropolitan”.
Luana Mădălina Titacu este un alt sponsor al primarului Oprescu și un acționar minoritar în afacerea spitalului. Titacu a câștigat contracte de zeci de milioane de lei cu spitalele bucureștene subordonate primarului Sorin Oprescu.
Până în 2014, în aceeași clădire a funcționat spitalul privat de oftalmologie ”Europe Eye”. Inaugurat în 2011, în prezența premierului Boc, spitalul a fost închis după doar 3 ani, unul dintre acționari fiind arestat.
Basar Hacisuleymanoglu, căci despre el este vorba, este unul dintre membrii familiei turce care deținea spitalul de oftalmologie. El era anchetat încă din 2007 în Istanbul ca lider al unui clan interlop local. Autoritățile turce i-au cerut extrădarea în 2013 pentru omor calificat, constituire de grup infracțional organizat, șantaj, jaf, lipsire de libertate, amenințare, fals în înscrisuri private.
Reținut în România, acesta a spus că nu se face vinovat de nimic și a venit aici doar ca om de afaceri. Într-un final, judecătorii români au aprobat extrădarea lui în stare de arest. Firma turcilor, European Eye Center, este vizată de procurori într-un dosar de spălare de bani, alături de șefii Camerei de Comerț România-Azerbaidjan, de la care preluaseră afacerea.
La deschiderea spitalului de oftalmologie “Europe Eye” a participat și Primarul Sorin Oprescu, el declarând cu acea ocazie că “Respect pentru lumea care a pus umărul ca astăzi Bucureștiul să poată beneficia de acestă structură de avangardă“. Trei ani mai târziu, fratele său administra un alt spital în aceeași clădire.
Imobilul în care funcționează spitalul se află în proprietatea Municipiului București. Încă din 1991, clădirea a ajuns obiectul unei afaceri imobiliare care leagă mai multe grupări de interese. Societatea Sancomplex SRL a preluat gestiunea clădirii din Serban Vodă de la Regia Națională de Apă în 1991. Din 2002, Regia de Apă este înlocuită ca parte în contract de către ALPAB, subordonată Primăriei Capitalei. În noiembrie 2009, Sancomplex a încheiat la rândul său un acord de exploatare imobil cu European Eye Center, firma familiei Hacisuleymanoglu.
În februarie 2014, după ce turcul a fost extrădat, European Eye Center cedează drepturile și obligațiile din contractul cu Sancomplex, controlată de Iulian Tudor, un afacerist apropiat de Dorin Cocoș, către o companie înființată cu o lună înainte. Aceasta aparține tot unui cetățean turc și poartă numele de Prestige Projekt SRL. În aceeași zi, Prestige Projekt SRL încheie la rândul său un contract de subînchiriere cu Medicable Limited, offshore-ul din Cipru care deține 80% din clinica adminsitrată de Gelu Dorin Oprescu.
Prestige Project e o firmă apropiată familiei Hacisuleymanoglu, garantând în acest an un credit bancar al European Eye Center chiar cu chiria încastă de la offshore-ul cipriot reprezentat de Andrei Gagea. Adică, 60 de mii de euro pe lună, la care se adaugă încă 420 de mii de euro, bani care trebuie achitați până în 2021.
Medicable Life Hospital, firma administrată de fratele lui Sorin Oprescu, a încasat în primul an de activitate aproape 200 de mii de euro. Pe de altă parte, încasările pe care le-au avut clinicile medicale ”Academica”, în care Dorin și Sorin Oprescu sunt asociați, au fost de milioane de euro.
Andrei Gagea, directorul clinicilor Academica și reprezentantul offshore-ului cipriot din spitalul Metropolitan, declara, în 2014, pentru Ziarul Financiar că: “Suntem în piaţă din 2008, în fiecare an am avut creştere, iar anul trecut am avut cele mai bune rezultate“.