Conform unui studiu nou, publicat în revista Neurology, un program de somn dezordonat ar putea duce la creșterea în mod semnificativ a riscul unei persoane de a suferi de demență, în timp.
Studiul, efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Monash din Australia, în colaborare cu Academia Americană de Neurologie, a descoperit că persoanele cu un program de somn neregulat prezentau un risc mai mare cu 53% de a dezvolta demență decât cele cu obiceiuri de somn stabile.
Cercetătorii precizează că regularitatea somnului face referire la menținerea orelor de culcare și de trezire ale unei persoane, în fiecare zi.
„Recomandările privind sănătatea somnului se concentrează adesea pe obținerea duratei recomandate de somn, care este de șapte până la nouă ore pe noapte, dar se pune mai puțin accent pe menținerea unor programe regulate de somn”, a precizat profesorul asociat Matthew Paul Pase de la Universitatea Monash din Australia.
Baza studiului a fost reprezentată de dosarul medical a 88.094 de persoane din Regatul Unit, cu o vârstă medie de 62 de ani, urmărit pe parcursul a șapte ani. Pentru a măsura ciclurile de somn, participanții au fost nevoiți să poarte un dispozitiv la încheietura mâinii, timp de o săptămână.
Măsurătorile i-au ajutat pe cercetători să calculeze un indice de regularitate a somnului.
De exemplu, o persoană care are, zilnic, aceleași ore de culcare și de trezire ar obține un scor de 100, în timp ce o persoană cu repere variabile ar obține un scor de zero.
În urma examinării datelor medicale, cercetătorii au descoperit că din grupul aflat sub observație 480 de participanți au dezvoltat demență, iar cei cu cele mai neregulate tipare de somn au fost supuși celui mai mare risc.
Potrivit rezultatelor, acest grup avea o probabilitate cu peste 50% mai mare de a dezvolta demență în comparație cu cei care se culcau și se trezeau regulat la aceleași ore.
Pentru eliminarea acestui risc, cercetătorii australieni recomandă măsuri privind o educație eficientă privind sănătatea somnului, combinată cu terapii comportamentale, aspecte ce pot îmbunătăți tiparele neregulate de somn.
Pe baza acestor constatări, e posibil ca persoanele cu ore neregulate de culcare să aibă nevoie doar să își îmbunătățească regimul de somn la un nivel, pentru a preveni demența, dar cercetătorii afirmă că mai sunt necesare studii pe această temă, pentru a valida total această regulă.