Un șofer din Iași susține că i-a ieșit alcoolemia pozitivă după ce s-a șters cu șervețele umede

Un șofer din Iași susține că i-a ieșit alcoolemia pozitivă după ce s-a șters cu șervețele umede
Facebook / Politia Romana

Timp de un an de zile, un șofer din Iași a încercat să demonstreze că nu consumase niciun strop de alcool în momentul în care a fost implicat într-un accident, ci se ștersese cu șervețele umede înainte de a sufla în fiolă.

Totul s-a petrecut pe în dimineaţa zilei de 1 iunie a anului trecut, când Florin L. se afla la volanul unui BTW și a fost implicat într-un accident rutier cu alte două autoturisme. Pentru că toți cei trei șoferi se aflau pe linia de tramvai, Florin L. a fost sancţionat cu avertisment şi două puncte de penalizare.

Bărbatul a suflat în etilotest. Rezultatul: 0,06‰

După ce a suflat în etilotest, polițiștii au constatat o concentraţie a alcoolului în aerul expirat de 0,06‰. Șoferul însă a protestat vehement, susținând că nu consumat deloc substanțe alcoolice în ziua respectivă, potrivit Ziarul de Iași.

Acesta a spus că urmele de alcool provin de la șervețelele umede cu care s-a șters de sânge în urma accidentului. Ulterior,  i s-au recoltat probe biologice la Spitalul „Sf. Spiridon”, expertiza stabilind dimpotrivă lipsa totală a alcoolului în sânge.

Prin urmare, acesta a primit o amendă de 1.305 lei şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile, însă s-a adresat instanței pentru anularea procesului-verbal de contravenţie.

Ce au constatat judecătorii

Magistraţii Judecătoriei au stabilit că procesul verbal fusese întocmit corect şi cuprindea toate detaliile necesare pentru stabilirea faptelor, însă sancțiunea pentru conducere sub influenţa alcoolului nu are o acoperire faptică.

„Dispoziţiile legale prevăd posibilitatea conducătorului de autovehicule de a solicita recoltarea de probe tocmai ca expresie a dreptului său la apărare. Având în vedere rezultatul analizei toxicologice, instanţa apreciază că petentul a făcut proba contrară rezultatului obţinut cu aparatul alcooltest, drept pentru care nu poate reţine existenţa elementelor constitutive ale contravenţiei prevăzute de art. 102 alin. (3) lit. a) din OUG nr. 195/2002 (conducere sub influenţa alcoolului, n.r.)”, au constatat judecătorii.

Aceştia au decis exonerarea şoferului de amenda de 1.305 lei, ca şi de suspendarea dreptului de a conduce, dar reprezentanții Inspectoratului Poliţiei Judeţene au făcut apel împotriva sentinţei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`