Un sfert din populația României suferă de un tip de alergie / Cei mai mulți nu știu ce anume le provoacă diverse stări

Publicat: 15 05. 2023, 14:01
Sursa foto: Shutterstock

Alergiile se caracterizează prin răspunsul sistemului imunitar la anumite substanțe care, pentru majoritatea oamenilor, sunt inofensive. Aceste substanțe sunt cunoscute sub numele de alergeni.

Simptomele alergiilor apar cel mai adesea la nivelul pielii, mucoaselor și cailor respiratorii. Reacțiile alergice pot fi ușoare, moderate sau severe., relatează Adevărul.ro.

Un sfert din populația țării suferă de alergii

Prof. Dr. Carmen Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică trage un semnal de alarmă legat de incidența bolilor alergice în România.

„Se estimează că incidența bolilor alergice este în creștere, că și în toate țările UE, aproximativ 8 milioane de români (adulți și copii) suferă de o formă de alergie. Este important de menționat că cele mai multe afecțiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calității vieții pacientului, atât din perspectiva vieții sociale cât și profesionale, generând costuri semnificative la nivelul sistemului de sănătate publică și al societății. Sistemele de îngrijire a sănătății se confruntă cu costuri ridicate pentru managementul pacienților alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de îngrijire a sănătății, farmacoterapie, absente de la locul de muncă și pierderea productivității”.

În Europa, se estimează că unul din patru europeni suferă de o afecțiune alergică și se preconizează că în viitorii cinci ani unul din doi europeni va fi alergic.

În cifre, povara acestor boli este uriașă: 300 de milioane de pacienți cu astm, 400 de milioane cu rinită alergică, 200-250 de milioane cu alergii alimentare și peste 10% din populație cu reacții alergice la medicamente. Mai mult, afecțiunile alergice pot evolua spre forme severe, amenințătoare de viață, așa cum este anafilaxia, scrie sursa citată.

Cele mai răspândite alergii

Astmul alergic are o prevalența în populația adultă de 5% și mult mai mare la copii, de 20%, deci unul din cinci copii este suferind de astm alergic.

Dermatită atopică are o prevalență în populația adultă de 3%-5% și mult mai mare la copii, de 20%-25%, deci tot al patrulea copil suferă de această afecțiune cutanata, uneori cu forme severe, greu de tratat;

Alergiile alimentare afectează aproximativ 2% dintre adulți, și 8-10% dintre copii, fiind mai frecvente la sugari și copii mici, la care reacțiile alergice apar majoritar la câteva alergene – lapte, soia, grâu și ou (care se remit în timp) și la nuci și fructe de mare (care pot dura toată viață).

Alergiile medicamentoase afectează tot mai multe persoane, datele sunt greu de sistematizat, dar se apreciază că afectează între 5%-7% dintre adulți și 3%-4% dintre copii. Și în acest caz, manifestările pot fi ușoare, dar și severe, amenințătoare de viață, atunci când evoluează spre anafilaxie.