Un român stabilit în Canada a dezvăluit recent într-un clip video pe YouTube de câți bani ai nevoie pentru a duce un trai decent. Acesta îi îndeamnă pe români să se gândească de două-trei ori înainte de a lua decizia de a pleca din țară.
Viața românilor plecați în străinătate pentru a încerca să aibă un trai mai bun decât în România este tot mai complicată, cel puțin după pandemia de coronavirus, când prețurile la majoritatea produselor au explodat.
Românul stabilit în Calgary a vorbit la început despre chiria pe care o plătește lunar. Banii alocați pentru chirie sunt de două ori mai mulți decât înainte. El spune că pentru o familie cu doi sau trei copii, chiria lunară ajunge să fie între 2.500-3.000 de dolari.
„Până în pandemie, chiriile era destul de ieftine, îți permiteai să închiriezi o casă la vreo 1.500-1.700, maxim 2.000 de dolari. Acum, pentru a închiria o casă îți trebuie între 2.500 și 3.000 de dolari. E foarte greu să găsești o locuință. Trebuie luat în calcul și depozitul, care costă cât o lună de chirie și două”, a spus românul.
Pe lângă banii pe care îi plătește la chirie, românul spune că se adaugă și banii pentru facturile la electricitate, gaz și taxa de gunoi, care pot varia între 400 și 700 de dolari pe lună. În funcție de distanțele pe care le parcurge în fiecare lună, el plătește pentru benzină sau motorină între 500 și 1.000 de dolari pe lună.
De asemenea, bărbatul spune că pentru o familie cu doi-trei copii trebuie să cheltuiești aproximativ 1.800-2.500 de euro pe lună pentru alimente.
„Mâncarea pentru o familie cu doi-trei copii te costă undeva între 1.800 și 2.500 de dolari pe lună. Bine, sunt oameni care sunt mai chibzuiți și cheltuie cu 100-200 de dolari mai puțin decât restul. Dar, oricum, fără 2.000-2.500 de dolari nu scapi”, a mai adăugat românul, potrivit Adevărul.
Dacă adunăm toate cheltuielile pe care românul le-a menționat în clipul video publicat pe YouTube, pentru un trai decent în Canada ai nevoie de aproximativ 5.200 – 7.200 de dolari. Desigur, suma totală poate să difere în funcție de cât de mult consumă și economisește fiecare.