Organizația Meteorologică Mondială a ONU avertizează că nici măcar „societățile bine pregătite nu sunt în siguranță” în fața impactului schimbărilor climatice.
Temperaturile medii din regiunea europeană au crescut cu 0,5 grade Celsius (0,9 grade Fahrenheit) în fiecare deceniu începând din 1991, potrivit raportului comun al Organizației Meteorologice Mondiale și al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.
Europa s-a încălzit de peste două ori mai mult decât media globală în ultimele trei decenii și a înregistrat o creștere a temperaturii mai mare decât orice alt continent, a declarat Organizația Meteorologică Mondială a Națiunilor Unite.
Temperaturile medii din regiunea europeană au crescut cu 0,5 grade Celsius (0,9 grade Fahrenheit) în fiecare deceniu începând din 1991, potrivit raportului comun al Organizației Meteorologice Mondiale și al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene, publicat miercuri.
„Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi care se încălzește și ne reamintește că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt la adăpost de impactul fenomenelor meteorologice extreme”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat.
Europa s-a confruntat cu temperaturi record și a devenit în ultimii ani un „punct fierbinte al valurilor de căldură”.
Ghețarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea gheții între 1997 și 2021, în timp ce calota de gheață din Groenlanda se topește rapid și contribuie la accelerarea creșterii nivelului mării.
„În acest an, ca și în 2021, mari părți ale Europei au fost afectate de valuri de căldură extinse și de secetă, alimentând incendiile de vegetație”, a declarat Taalas, care a deplâns, de asemenea, „moartea și devastarea” provocate de „inundațiile excepționale” de anul trecut.
Vremea extremă, care se înrăutățește din ce în ce mai mult din cauza schimbărilor climatice, a creat pagube de peste 50 de miliarde de dolari în Europa anul trecut.
Raportul a avertizat că temperaturile vor continua probabil să crească în Europa într-un ritm care va depăși modificările temperaturii medii globale, indiferent de nivelurile viitoare ale încălzirii globale.
Raportul a fost publicat cu câteva zile înainte de conferința anuală a Națiunilor Unite privind clima COP 27, care va începe în Egipt la 6 noiembrie.