David Sinclair păstrează un program zilnic relativ strict pentru a se menține sănătos, care include ceaiul verde matcha, polifenoli în câteva linguri de iaurt dimineața și o bucățică ocazională de ciocolată neagră 80%.
Dar Sinclair, un profesor în vârstă de 54 de ani din cadrul Departamentului de Genetică și co-director al Centrului Paul F. Glenn pentru Cercetarea Biologiei Îmbătrânirii din cadrul Școlii Medicale Harvard, nu are cel mai sănătos stil de viață.
El nu face exerciții fizice în fiecare zi și nici nu doarme mai mult de șase ore pe noapte de obicei, spune el într-un interviu recent pentru GQ (orientările standard recomandă între șapte și nouă ore de somn în fiecare noapte și 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână).
Cu toate acestea, el spune că regimul său l-a ajutat să rămână biologic cu 10 ani mai tânăr decât vârsta sa – subliniind un fenomen modern numit îmbătrânire inverstă prin combaterea bolilor și a declinului legate de vârstă.
„Cred că mulți dintre noi își imaginează că atunci când ai 20 de ani ești imun la bătrânețe și la boli, iar ceea ce știm acum este că ceasul epigenetic începe să ticăie de la naștere și că ceea ce facem la 20 de ani ne afectează longevitatea”, spune Sinclair pentru GQ.
Deși cercetările privind întârzierea și inversarea îmbătrânirii sunt relativ noi, experții spun că acestea se referă la epigenetica fiecăruia. Experții în longevitate au evidențiat cele 12 semne distinctive ale îmbătrânirii, printre care se numără alterările epigenetice, senescența celulară și inflamația cronică.
Sinclair se bazează pe resveratrol, un polifenol sau antioxidant natural care se găsește în mod obișnuit în fructe de pădure, alune și vin roșu. El îl consumă sub formă de supliment în fiecare dimineață cu „câteva guri de iaurt”. Alături de iaurt, Sinclair consumă ceai verde matcha – plin de polifenoli.
Cercetările sugerează că proprietățile antioxidante ale polifenolilor ajută la întărirea microbiomului intestinal, la scăderea riscului de deteriorare a țesuturilor, la îmbunătățirea stării de spirit și la creșterea rezistenței inimii.
Sinclair sare peste micul dejun și ține posturi intermitente, așteptând între 16 și 18 ore între mese.
„Practic, asta înseamnă să iei un prânz foarte târziu sau o cină mare”, spune el pentru GQ, deși spune că începerea acestui regim la o vârstă fragedă poate fi riscantă și avertizează împotriva malnutriției și a înfometării.
Cercetările arată că postul intermitent poate reduce riscul de diabet, boli de inimă și demență – multe dintre pietrele de temelie ale îmbătrânirii.
Sinclair a început să refuze zahărul (și carnea). El se concentrează pe o dietă bazată pe plante; o cină tipică constă în orez, migdale și cușcuș.
„Rar, foarte rar mănânc altceva decât alimente pe bază de plante și nuci, inclusiv lapte”, spune el pentru GQ. Și chiar dacă un pahar de vin e un element de bază al dietei mediteraneene, Sinclair a spus adio băuturii.
„Am renunțat la lactate și, de asemenea, la alcool”. Și recunoaște că mănâncă „ocazional cartofi prăjiți”.
După câteva luni, el spune că în urma dietei sale „e o diferență uriașă în ceea ce privește biomarkerii mei din sânge și vârsta epigenetică”.