Un preot de la Biserica „Sfânta Treime” Suceava s-a alăturat Mitropoliei Muntenegru din România, argumentând că a luat decizia ca urmare a „imposibilității de a sluji lui Dumnezeu și enoriașilor”.
În schimb, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților le-a cerut credincioșilor să nu se roage „împreună cu persoane caterisite”, căci „conform canoanelor Sfinților Părinți, preotul sau credincioșii care participă la slujbe săvârșite de un preot necanonic sau caterisit acela să se afurisească și el”.
Preotul Viorel Sidoriuc a anunțat că s-a retras din Biserica Ortodoxă Română și s-a alăturat Mitropoliei Muntenegru din România ca urmare a „imposibilității de a sluji lui Dumnezeu și enoriașilor care îl iubesc și cu care a creat o comuniune cu har, valorificând un drept constituțional, regăsit și în Legea nr. 489/2006 privind libertatea de a-şi păstra sau schimba credinţa religioasă”.
„Nu poți rămâne într-un cult care te-a declarat indezirabil! Dumnezeu este unic în sufletele oamenilor, nu e ”proprietatea” BOR”, a transmis și avocatul Răzvan Viorescu.
Într-un comunicat citat de Monitorul de Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților le-a transmis credincioșilor să nu meargă la un eveniment organizat vineri la Biserica „Sfânta Treime”, eveniment pe care îl numește „necanonic și ilegal”.
„În data de 8.11.2024, la Biserica Sfânta Treime din Suceava, va avea loc un eveniment necanonic, oficiat de un grup de așa-ziși preoți și episcopi, nelegal și în afara tuturor reglementărilor legale privind cultele religioase din România;
Conform adresei cu numărul 7540/17.06.2024 primite de la Arhiepiscopia Bucureștilor, pe raza căruia activează Emilian Prodan, reiese faptul că acesta a fost CATERISIT;
Prin caterisire, Emilian Prodan a pierdut dreptul de a săvârși slujbe și de a purta ținută clericală;
Formațiunea religioasă Vicariatul Mitropoliei Ortodoxe Muntenegru din România la care a aderat Emilian Prodan nu este recunoscută la nivel pan-ortodox, neavând succesiune apostolică, iar slujbele acestora sunt nule și fără folos”, a comunicat Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Aceasta le-a atras apoi atenția credincioșilor să nu cadă în capcana unor oameni care vor să-i păgubească material și spiritual.
„Constatând faptul că acești pretinși episcopi/preoți săvârșesc același ritual specific Bisericii Ortodoxe și poartă aceeași uniformă, considerăm potrivit să vă informăm pentru a nu fi induși în eroare, adresându-vă și îndemnul părintesc de a fi vigilenți, pentru a nu cădea în capcana unor oameni care vă pot păgubi material și spiritual.
Vă rugăm să rămâneți statornici în credința ortodoxă și să nu răspundeți chemării de a vă ruga împreună cu persoane caterisite. Conform canoanelor Sfinților Părinți, preotul sau credincioșii care participă la slujbe săvârșite de un preot necanonic sau caterisit acela să se afurisească și el (canonul 10 apostolic; vezi și canoanele 11, 12, 32, 45, 48, 65 apostolice; 5 al sinodului I Ecumenic; 2 al Sinodului de la Antiohia; 9 al Sinodului de la Cartagina)”, le-a transmis Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților credincioșilor.