Un preot din Sibiu, profesor de religie, este acuzat că ar fi bătut un elev. Ce le-a declarat autorităților când a fost întrebat despre incident
Un preot din Sibiu, care ocupă totodată, funcția de profesor de religie, a agresat grav un elev în curtea școlii. În declarațiile pe care le-a dat anchetatorilor, acesta ar fi încercat să dea vina pe copil pentru cele întâmplate.
Incidentul s-a petrecut pe data de 4 martie 2021, însă dosarul penalizat a fost finalizat abia în luna noiembrie a acestui an, pe data de 26 noiembrie 2024.
Înițial, preotul Adrian Cornel Toacșe, de la Parohia Mihăileni, județul Sibiu, a trebuit să achite o amendă penală în valoare de 6.000 de lei. În apel, judecătorii i-au redus suma datorată la 1.500 de lei. mai mult decât atât, achitarea amenzii a fost amânată pe o perioadă de 2 ani, astfel încât, dacă nu va mai comite o altă infracțiune, acesta va scăpa de pedeapsă și va avea și cazierul curat. Însă, magistrații au hotărât ca preotul să-i achite daune morale în valoare de 5.000 de lei elevului agresat, potrivit Libertatea.
„Mă aflam în pauza dintre ore împreună cu mai mulţi colegi. La un moment dat, am început să-l împing în glumă pe unul dintre colegi. În curtea şcolii se aflau şi profesorul de sport, şi profesorul de religie, care ne supravegheau. La un moment dat, văzând că eu îl împing pe unul dintre colegii mei, profesorul de religie mi-a spus să merg în clasa şi m-a întrebat «de ce te dai șmecher?», apoi a venit la mine şi m-a lovit cu palma în zona feţei (urechea dreapta) o singură dată. În acel moment m-am dezechilibrat, m-am lovit cu capul de peretele şcolii şi am căzut la pământ. În timp ce mă aflam la pământ profesorul de religie a venit la mine şi m-a ridicat de la pământ şi m-a trimis în clasă. Aici a vrut să dea mâna cu mine, mi-a spus că îi pare rău că m-a lovit, a vrut să-mi ofere pastile şi un corn ca să mă simt mai bine”, a spus elevul agresat, care avea 12 ani la momentul agresiunii.
Preotul a negat că l-ar fi lovit pe elev
Preotul a recunoscut că a existat un incident, însă a negat complet faptul că l-ar fi lovit pe copil. Potrivit declarațiilor lui, întreaga vină i-ar fi revenit elevului.
„În perioada ianuarie-iunie 2021 am fost profesor de religie la şcoala gimnazială din Mihăileni, sat Metiș. În data de 4.03.2021, în jurul orei 10:00, în timp ce mă aflam în curtea şcolii gimnaziale, împreună cu profesorul de sport, elevii fiind în pauza dintre ore, l-am văzut pe elevul (…), cum îl îmbrâncea pe un alt coleg de clasa a II-a, astfel că am intervenit şi i-am solicitat pe un ton mai ridicat să înceteze şi să plece de la locul respectiv.
Minorul a încetat să-l împingă pe celălalt elev, iar în timp ce acesta a trecut pe lângă mine mi-a adresat injurii. Atunci eu am ţipat la el şi am încercat să pun mâna pe el, a încercat să fugă, însă s-a împiedicat şi a căzut. L-am prins de haină în zona cefei şi l-am ridicat în picioare, însă nu l-am lovit cu palma în zona feţei sau în alt fel. Nu am văzut ca minorul să se fi lovit cu capul de zid. Nu l-am jignit în vreun fel şi nu i-am adresat injurii, ci doar am ţipat la el pentru a înceta să-l agreseze pe celălalt elev şi a nu mă mai înjura pe mine”, a declarat profesorul de religie.
Martorii au confirmat faptul că incidentul s-a petrecut așa cum a povestit elevul
Afirmația acestuia, potrivit căreia elevul s-ar fi lovit după ce a căzut, s-a dovedit a fi falsă și a fost respinsă, fiind luate în considerare declarațiile profesorilor și elevilor care au fost martori la scena agresiunii. Unul dintre aceștia a confirmat faptul că șirul evenimentelor a fost cel descris de victimă.
„Deoarece începuse ora de religie, în calitate de profesor de religie, a mers în aceeaşi sală de curs în care se afla şi victima şi le-a solicitat pe un ton ridicat elevilor din clasă să fie cuminţi, în caz contrar o să li se întâmple acelaşi lucru ca în cazul copiilor care creează probleme”, a precizat martorul.
O fostă colegă a victimei a descris și ea scena agresiunii:
„Văzând ca numitul (…) împinge în continuare elevii, profesorul de religie i-a adresat cuvinte şi expresii jignitoare și a mers la acesta din urmă, pe care l-a lovit o singură dată cu palma peste faţă (urechea dreaptă), moment în care s-a dezechilibrat lovindu-se cu capul de peretele clădirii”.
O altă persoană a relatat că victima s-a deplasat în clasă, în timp ce profesorul striga în curte cu voce tare: „Așa că el este de vină?”.
Răspunsul instanței
Potrivit instanței, soluția corectă în cazul unui elev agresiv este contactarea și chemarea părinților la școală, precum și înștiințarea directorului, dator să ia măsurile necesare, conform legislației educaționale. De asemenea, putea fi luată în calcul o întâlnire între elev și un psiholog școlar.
Atât profesorul, cât și unii dintre martori au precizat că elevul ar fi avut anumite probleme disciplinare, dar, în opinia magistratului, nimic de acest gen nu poate justifica sau scuza atitudinea agresivă a profesorului de religie.