Jandarmeria franceză a confiscat un porc de la românii care se pregăteau să-l sacrifice. Imaginile cu porcul eliberat și condus apoi la secţie au fost postate de un român pe TikTok.
Intervenţia jandarmilor a venit chiar înainte ca porcul să fie sacrificat conform obiceiurilor din România, obiceiuri ce nu sunt acceptate şi în alte ţări.
@uraganusarma♬ original sound – Florin Chinta
Clipul a devenit în scurt timp viral, iar reacția oamenilor nu a întârziat să apară, notează stiridiaspora.ro.
„Sigur l-au luat de la români”, „A fugit din supermarket. Îl duc înapoi” sau „L-au prins beat la volan”, sunt doar câteva dintre sutele de comentarii lăsate de români la postare.
Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cei care vor să sacrifice porcul trebuie să o facă respectând aceleași condiții de salubritate ca în anii trecuți.
Sacrificarea porcului în gospodărie se face de către medicul veterinar.
Înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.
Picioarele animalului nu trebuie legate și se interzice suspendarea acestuia înainte de sacrificare. De asemenea, după asomarea porcului sau a altor animale, deținătorii trebuie să le provoace sângerarea prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneşte.
După tăierea porcului, deținătorii trebuie să ia o bucată de carne și să o ducă la medicul veterinar pentru testul de Trichinella. Prețul examenului trichineloscopic variază între 22 de lei +TVA și 81 de lei + TVA.