Un pericol ascuns în farfurie: leguma toxică pe care românii o consumă zilnic, fără să-și dea seama

Publicat: 18 05. 2023, 20:09
Foto: Pixabay

Conform experților în nutriție, țelina, o legumă des utilizată în ciorbe și alte preparate culinare, necesită unele restricții în consumul său, deoarece se consideră a fi o legumă toxică.

Țelina are numeroase beneficii pentru organism, fiind bogată în vitamine și minerale esențiale precum A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, fibre, acid folic, calciu și mangan. Aceasta contribuie la sănătatea arterelor, reduce tensiunea arterială și relaxează vasele de sânge, îmbunătățind circulația sângelui. Totuși, trebuie menționat că există cazuri în care țelina poate deveni toxică.

Riscurile nitraților din țelină

Țelina poate prezenta toxicitate în anumite situații, de aceea este important să fim conștienți de circumstanțele în care această legumă poate deveni toxică. Un exemplu în acest sens este reîncălzirea țelinei. Atunci când țelina este supusă procesului de reîncălzire, există riscul eliberării nitraților conținuți în aceasta, ceea ce poate duce la toxicitate.

Nitrații, în cantități mari, prezintă potențiale riscuri crescute în ceea ce privește dezvoltarea anumitor boli, inclusiv cancerul. De asemenea, se crede că aceștia pot contribui la apariția hipertensiunii arteriale, disfuncțiilor sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefaleei, urticariei, intoxicației și cianozei severe.

Specialiștii recomandă să nu adăugăm țelină în ciorbă. Dacă totuși o facem, este mai sănătos să consumăm toată cantitatea de ciorbă imediat după preparare. O altă opțiune ar fi să scoatem leguma din ciorbă înainte de a o reîncălzi.

Țelina poate provoca reacții alergice

Potrivit experților în nutriție, țelina poate deveni toxică pentru organism și în cazul consumului în timpul verii. Acest lucru se datorează unei substanțe fotosensibilizante numită bergapten, prezentă în planta de țelină. Consumul acestei plante poate provoca reacții alergice, inclusiv reacții anafilactice grave, conform Kanal D.

Dacă ești însărcinată sau alăptezi, este recomandat să eviți consumul excesiv de țelină, deoarece aceasta poate avea efecte hormonale care ar putea afecta atât sarcina, cât și producția de lapte matern. De asemenea, țelina nu este recomandată persoanelor care suferă de afecțiuni renale sau care au alergii la plante asemănătoare, precum morcovul sau păpădia. Este important să consulți întotdeauna un specialist medical înainte de a face modificări semnificative în dieta ta, mai ales în timpul sarcinii sau alăptării.