Un pensionar a rămas mască atunci când a văzut decizia de recalculare. Pensia lui a scăzut cu peste 5.800 de lei: „Nu cred că voi ajunge ziua să prind vreo majorare”

Un pensionar a rămas mască atunci când a văzut decizia de recalculare. Pensia lui a scăzut cu peste 5.800 de lei: Nu cred că voi ajunge ziua să prind vreo majorare
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Un pensionar din judeţul Alba a precizat că pensia lui a scăzut cu 5.865 lei, după recalculare.

„Mi-a venit pensia cu o scădere de 5800 şi ceva”

El a lucrat în sectorul minier timp de 40 de ani, dintre care, 22 de ani în subteran.

„Am lucrat la Cupru Min Abrud Roşia Poieni, timp de aproape 40 de ani, numai în minerit, dintre care 22 de subteran. Restul la uzina de preparare, tot în minerit. Mi-a venit pensia cu o scădere de 5800 şi ceva”, a declarat fostul inginer minier potrivit Ziarul Unirea.

Bărbatul în vârstă de 66 de ani spune că toţi foştii săi colegi s-au trezit cu decizii de recalculare prin care pensiile le scad. Chiar dacă li s-a spus că vor primi pensiile aflate în plată, nu pe cele recalculate, el spune că scăderile în urma recalculării îi duc în situaţia de a nu mai beneficia de indexări pentru mulţi ani de acum încolo.

„Toţi colegii mei cu care am lucrat la Cupru Min au pensia diminuată cu cel puţin 1.000 de lei. Sunt multe nemulţumiri. Ar trebui să scoată parlamentarii, să modifice legea, dacă nu pot să scoată alta. Să rămână cei din grupele speciale cu ce a fost până acuma, să intre la indexări şi ei… (…) Dar dacă după alegeri, după ianuarie, să zic: ia tu pensia aia pentru care ţi-a trimis decizia!”, a spus bărbatul.

„Nu cred că voi ajunge ziua să prind vreo majorare de 2% sau 5 %”

Pensionarul a mai adăugat că „sunt mai mulţi la care a scăzut pensia cu 4000, 3000… Sunt mulţi, celor mai mulţi le-a scăzut de la o mie de lei în sus”

”La cât de mult mi-a scăzut pensia, eu nu cred că voi ajunge ziua să prind vreo majorare de 2% sau 5 %, în funcţie de cât e rata inflaţiei”, a mai precizat bărbatul.

Fostul miner spune că din cauza prafului şi a siliciului, atât el cât şi colegii lui se confruntă cu probleme de sănătate.

„La vârsta de 66 de ani ai de toate. Probleme cu plămânii, silicoză din cauza prafului de siliciu. Și mai ales în vârf de deal, acolo la Roșia Poieni vara e praf, când plouă e mizerie. Oricum munca în subteran nu e ușoară, trebuie să intri în tunel. Porțiunea aceea de transport minereu de la carieră până la uzina de preparare se face pe tunel cu bandă transportoare și minereul vine pe bandă.

Vă dați seama cât praf iasă din mișcarea aceasta de transport. Problema este pentru toți colegii din țară care au lucrat în condiții grele. Solicit Guvernului și Parlamentului să vină cu o inițiativă legislativă prin care să se acorde drepturile corecte celor care au lucrat în condiții grele”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`