Un pensionar a avut parte de șocul vieții sale atunci când a primit decizia de recalculare. Pensia, scăzută de la 3.000 lei la 500 lei

Un pensionar a avut parte de șocul vieții sale atunci când a primit decizia de recalculare. Pensia, scăzută de la 3.000 lei la 500 lei
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un pensionar a avut parte de șocul vieții lui atunci când a primit decizia de recalculare a pensiei.

Pensia i-a scăzut drastic după recalculare

După 38 ani de muncă, pe decizia de recalculare, pensia i-a scăzut de la 3.000 de lei la 500 de lei, informează Newsweek.

Cu siguranță, este vorba de o greșeală, fiind una dintre miile de decizii recalculate greșit de sistem, pentru că pensionarul are peste 33 de ani contributivi, prag pentru care ar trebui să primească bani în plus, nu în minus.

Mulți pensionari s-au trezit că sunt greșite deciziile de recalculare, astfel că au mers la Casele de Pensii, unde au cerut explicații.

Cele mai mari decalaje sunt în cazul persoanelor care au lucrat în anumite condiții și pentru care noua lege a pensiilor înseamnă tăieri considerabile de bani.

Câți bani primește un pensionar  în funcție de anii munciți, pe baza punctelor bonus

Ai muncit 25 de ani – 0 puncte bonus.

Ai muncit 30 de ani – 5 X 0,5 = 2,5 puncte bonus X 81 lei = 202 lei

Ai muncit 35 de ani – 5X 0,5 + 5 X 0,75 lei = 6,25 puncte X 81 lei = 506 lei

Ai muncit 40 de ani – 5 X 0,5 + 5X0,75 + 5 X 1 = 11,25 puncte X 81 lei =911 lei.

Ministrul a explicat cum sunt acordate punctele.

„Avem punctele necontributive, aceste puncte necontributive se dau pentru perioade necontributive. Ce înseamnă asta: pe deoparte, pentru a încuraja educația, pentru ca atunci când un român optează dacă să meargă la să aibă studii superioare, fie că vorbim de universitate făcută la zi, că vorbim de master, de doctorat, să nu renunțe fiindcă în acea perioadă nu ar contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an”, a spus ministrul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`