Un om de afaceri clujean s-a oferit să instaleze gratuit un sistem GPS pe elicopterele SMURD. Oferta sa a fost ignorată de Raed Arafat (VIDEO)

Publicat: 20 12. 2014, 13:12
Foto: B1 TV

După accidentul aviatic din Munții Apuseni, un om de afaceri din Cluj-Napoca s-a oferit să instaleze gratuit echipamente de monitorizare pe elicopterele SMURD. Oferta lui a fost însă ignorată de Raed Arafat, care era atunci secretar de stat în Ministerul Sănătății. Clujeanul nu a primit nici după aproape un an vreun răspuns la scrisoarea pe care a trimis-o la minister.

”Când s-a întâmplat accidentul din Munții Apuseni, în acel moment ne-am dat seama că dacă am fi avut un astfel de sistem pe avioanele care transportă pacienți sau transportă oameni, să zic, în situații critice, ne-am fi putut salva, s-ar fi putut salva respectivele vieți transmițând semnalul corespunzător”, a declarat omul de afaceri Voicu Oprean.

Omul de afaceri din Cluj- Napoca spune că poate dona și acum acest sistem GPS, dacă oficialii din ministerul Sănătăţii vor binevoi să răspundă la scrisoarea pe care le-a trimis-o în urmă cu aproape un an. Atunci, Raed Arafat, care era secretar de stat în cadrul ministerului Sănătății, a ignorat propunerea.

”Nu am avut din păcate nicio reacție, deci după accidentul din Apuseni nu am avut nicio reacție. Noi ne-am exprimat disponibilitatea. Poate noi nu ne-am făcut treaba bine, nu am vândut suficient de bine la ministerul Sănătății, dar fiind o opțiune pe care noi am dat-o gratis ministerului, poate a fost luată în derizoriu. ”, a mai spus Oprean.

”Echipamentul se monteaza în faţă la bord, sub bord, e alimentat de la o baterie. E un sistem diferit pe care nu vrem să îl înlocuim. Sunt dotate toate avioanele dar venim cu altceva, cu un sistem diferit, cu acest echipament pe care îl montăm la bord și va spunem în timp real ce se întâmplă nu doar la un impact ”, a explicat Cosmin Filipas, director de vânzări la o firmă IT.

În plus, echipamentul este dotat și cu un buton de panică, iar în cazul în care pilotul observă că aeronava are o problemă, îi poate alerta pe cei de la bază și aparatul de zbor poate fi rapid reperat. Până acum , sistemul a fost montat experimental pe un avion care apraține unui medic ce locuiește în Cluj-Napoca.

Chiar dacă nu au primit niciun răspuns din partea autorităţilor, cei care au creat sistemul GPS speră ca măcar acum, după atâtea tragedii aviatice, reprezentanţii ministerului Sănătăţii să fie interesați de donaţia pe care aceştia vor să o facă.

Sistem GPS, refuzat de Raed Arafat