Un obicei unic în România, păstrat cu sfințenie de sute de ani, anulat din cauza coronavirusului

Un obicei unic în România, păstrat cu sfințenie de sute de ani, anulat din cauza coronavirusului

În cea de a doua zi de Rusalii, în comuna Hodac se păstra din moși strămoși un obicei unic și frumos din România care a fost anulat în acest an din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Este vorba despre „Udatul nevestelor” în râul Gurghiu, un obicei care se află în fruntea tradițiilor populare din Hodac. Nimeni nu știe cu exactitate de când datează acesta, însă etnografii susţin că ar putea fi mai vechi de 500 de ani, dat fiind faptul că la prima atestare documentară a localităţii, în 1453, comunitatea hodăceană exista de cel puţin 400 de ani.

“Udatul nevestelor” de la Hodac şi din satul aparţinător Toaca este un obicei dedicat tinerelor soţii, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum, şi are ca scop fertilitatea şi norocul femeii, scriu știrileprotv.ro.

″În acest an, obiceiul ‘Udatul nevestelor’ de la Hodac nu se va ţine, din cauza pandemiei de coronavirus. Nu îmi amintesc ca acest obicei să fi fost vreodată anulat. Noi am marcat doar evenimentul din Ziua de Rusalii, prin datina de la biserică, unde tineri pun colaci în prapori. Practic este un ritual prin care se sfinţesc holdele”, a declarat pentru Agerpres secretarul Primăriei Hodac, Eugen Butilcă.

Cercetările făcute de fosta profesoară Maria Pop arată că hodăceanii au ştiut întotdeauna să îşi păstreze obiceiurile şi că “Udatul nevestelor” se organizează la “Podul cel mare”, exact la intrarea în comună, acolo unde înainte era un pod mare, din lemn, acoperit cu şindrilă.

Sunt udate de alți bărbați și apoi sunt răscumpărate de către soții lor

La acest obicei participă tot satul, dar și oamenii de prin împrejurimi. În centrul atenției sunt femeile care s-au căsătorit de la Rusaliile de anul trecut, până la Rusaliile de anul acesta, care sunt jucate de alți bărbați decât soții lor, iar în fruntea alaiului se află prima femeie care s-a căsătorit. În pași de dans, barbații le duc la râu și la semnul bărbatului de la prima pereche, care strigă tare: ”În apă cu ele, mă”, nevestele tinere sunt luate în braţe şi băgate cu picioarele în apă.

Apoi soții lor trebuie să intervină și să încerce să nu le lase să fie udate, făcând un târg cu bărbatul care le joacă nevasta, care, de cele mai multe ori, constă în băutură. După ce soţii bat palma cu dansatorii pentru a nu le fi udate foarte tare soţiile, iar soţiilor lor li se udă doar pantofii, deoarece se spune că dacă vor fi udate acestea vor avea copii frumoşi şi sănătoşi. Apoi dansatorii revin în zona de lângă pod şi continuă jocul.

În prima zi de Rusalii, adică înainte cu o zi de acest obicei, preotul sfințește apa râului Gurghiu, astfel încât femeile care urmează să fie udate în următoarea zi să fie binecuvântate.

Ce cântec vechi cântă bărbații înainte ca tinerele soții să fie luate la joc

“Foaie verde a bobului/La podul Hodacului/La Rusalii-n sărbători/Se strâng fete şi feciori. /După datina Străbună/Toată lumea se adună/în Luna cireşelor/ Udatul nevestelor” sau “Foaie verde de trifoi/La anul veniţi şi voi/La podul de la Hodac/Unde-i mare horă-n sat”. La rândul lor, nevestele au strigăturile lor: “S-a adunat azi tot satul/Să vadă cum e udatul/Udatul nevestelor/În ziua Rusaliilor” sau “Joacă bade, joacă bine/Nu mă face de ruşine/Că şi eu no-i juca rău/O-i juca pe placul tău”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`