Un nou studiu despre COVID-19: Cazurile de infectare fără simptome ar putea fi mult mai răspândite decât s-a crezut
Peste 8 din 10 pasageri ai vaselor de croazieră care au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 nu au prezentat simptome.
Prevalența infecției cu COVID-19 „silențioasă”, caracterizată prin absența simptomelor poate fi mult mai mare decât s-a crezut, dezvăluie un studiu care analizează izolarea forțată a pasagerilor de pe nave de croazieră în timpul pandemiei actuale și publicat în jurnalul Thorax. Mai mult de opt din 10 pasageri și membri ai echipajului care au fost pozitivi pentru infecție nu au avut simptome.
Acest lucru are implicații pentru eliminarea restricțiilor de blocare, spune profesorul Alan Smyth, redactor al jurnalului, într-o postare pe blog legată de aceste rezultate. Iar concluziile subliniază nevoia stringentă de date globale precise despre câți oameni au fost infectați, de fapt cu COVID-19, scriescitechdaily.com.
Cercetătorii analizează evenimente pe o navă de croazieră de expediție care transporta 128 de pasageri și 95 de echipaje. Nava a plecat din Ushuaia, Argentina, pentru o croazieră planificată de 21 de zile. A pornit la jumătatea lunii martie, după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat COVID-19 o pandemie globală.
Pasagerii care, în ultimele trei săptămâni, trecuseră prin țări în care ratele de infecție cu COVID-19 erau deja ridicate, nu aveau voie să se îmbarce. Și temperatura tuturor a fost luată înainte de îmbarcare. Stațiile de igienizare a mâinilor erau abundente la bordul navei, în special în sala de mese. Primul caz de febră a fost raportat în ziua a 8-a acroazierei, ceea ce a determinat adoptarea imediată a măsurilor de combatere a infecției. Aceasta includea limitarea pasagerilor în cabine, oprirea serviciilor zilnice, în afară de livrarea meselor și purtarea echipamentului personal de protecție pentru orice membru al echipajului în contact cu pasagerii bolnavi.
Întrucât Argentina și-a închis granițele, nava a navigat spre Montevideo, Uruguay, ajungând în a 13-a zi de la îmbarcare. Opt pasageri și membri ai echipajului au necesitat în cele din urmă evacuarea medicală la spital pentru insuficiență respiratorie.
În ziua a 20-a, toți cei 217 de pasageri și membri ai echipajului rămași au fost testați cu pentru coronavirus. Mai mult de jumătate (128; 59%) au fost testați pozitiv la COVID-19. Dintre cele care au fost testați pozitiv, 24 (19%) au prezentat simptome, dar 108 (81%) nu le-au avut. Nava nu a avut niciun contact cu alte persoane timp de 28 de zile după plecarea ei, deci a fost echivalentul unui mediu închis ermetic.
Ce spun testele pentru anticorpi privind infectările cu COVID-19
Acest studiu se alătură altură altor cercetări care au evidențiat că ratele de infecție sunt mult mai mari decât se credea inițial. Testele privind anticorpii efectuate de cercetători pentru a determina starea infecțiilor cu coronavirus noi în Tokyo sugerează că numărul de cazuri din capitala Japoniei ar putea fi mult mare decât cifra anunțată oficial.
Cercetătorii, inclusiv profesorul emerit Tatsuhiko Kodama, membru al Centrului de Cercetare pentru Știință și Tehnologie Avansată (RCAST) de la Universitatea din Tokyo, au examinat 500 de probe de sânge pentru anticorpi. Testele permit cercetătorilor să stabilească dacă o persoană a fost anterior infectată cu noul coronavirus. Ei au descoperit că 0,6% din eșantioane conțineau anticorpi pentru virus pe 15 mai, scrie mainichi.jp.
Dovezi privind prezența anticorpilor în rândul populației
Nu singurele cazuri care indică prezența unor anticorpi la populația care ar fi fost infectată cuCOVID-19. Analizele serologiceefectuate în provincia Bergamo din regiunea Lombardia, grav afectată de pandemia deCOVID-19indică faptul că 61% din populaţia din două orașe Alzano Lombardo şi Nembro – prezintă anticorpi, relatează Corriere della Sera.
Din 750 de probe de sânge preluate cetățenilor din cele două localități (au fost 1.500 în total, dar aproximativ jumătate au fost analizate până acum), în 61% din cazuri, testul serologic a dat un rezultat „pozitiv”, ceea ce înseamnă un feedback asupra dezvoltării anticorpilor și, prin urmare, asupra faptului că mulți au întâlnit deja boala. Un procent ușor mai mic, între 58 și 59%, ar rezulta din analiza de la institutul Bolognini di Seriate.