Un nou studiu arată cum a intrat noul coronavirus în România: A fost adus de români din nordul Italiei și apoi răspândit în spitale
Un nou studiu indică modul în care noul coronavirus a pătruns în România, adus de cetățeni care se întorceau în țară din nordul Italiei și modul în care virusul s-a răspândit în spitale. Potrivit cercetării realizate de membrii ai The royal society, în România, ciclurile locale de transmisie au fost precedate de cazuri importate, predominant din Italia.
“Cercetările noastre sunt în conformitate cu alte articole anterioare care ilustrează importurile de cazuri din Italia, cum ar fi Bolivia, Brazilia, Austria, Croația și Spania . Pentru România, această rută de import de cazuri nu este surprinzătoare, deoarece Italia a fost, cel puțin în ultimele două decenii, principala destinație de migrație pentru români. Majoritatea imigranților români se află în nordul Italiei și, în special, în teritoriile puternic afectate din Lombardia, Emilia-Romagna, Piemonte și Veneto (aceste patru regiuni italiene reprezintă 47,3% din totalul românilor care locuiesc în Italia)”, precizează autortii studiului.
Cum s-a răspândit noul coronavirus în România
Aceștia subliniază faptul că, în medie, a durat 4,8 zile între sosire și confirmarea COVID-19. Pe de altă parte, intervalul de timp dintre sosire (cercuri roșii) și confirmarea COVID-19 (cercuri albastre) a avut tendința să scadă în special după 11 martie (figura 1a). Reducerea decalajelor de timp poate arăta că autoritățile române au îmbunătățit detectarea cazului COVID-19.
Prin intermediul examinării rețelelor de transmisie locală observate timpuriu, autorii studiului explică faptul că primii români infectați au avut timp pentru a transmite mai departe în familie, la locul de muncă sau în spații publice.
Cele mai afectate au fost însă spitalele, devenite în scurt timp focare pentru coronavirus, din cauza lipsei echipamentelor suficiente sau a procedurilor.
“Riscul de răspândire a infecțiilor cu COVID-19 în spitalele românești ilustrate de rețelele de transmitere timpurie este susținut de date oficiale recente. De exemplu, în 19 aprilie, în România, rata de infecție raportată oficial în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății a fost de 12,7% (981 de lucrători medicali la un total de 7707 cazuri). În Italia (regiunea Lombardiei) și Spania, două dintre cele mai afectate teritorii europene, la 23 aprilie, rata personalului medical a fost estimată la 20%”, se mai arată în studiul cercetătorilor de la The royal society.
Cea mai mare pondere a cazurilor raportate în rețelele de transmisie (figura 2a) este confirmată între 15 și 19 martie, adică 71 de cazuri,
Rețeaua ilustrată în figura 2d (i) are 48 de noduri: opt femei – vârsta medie: 40,3 ani (s.d. = 13,5), 11 bărbați – vârsta medie: 40,1 ani (s.d. = 17,8) și 29 de persoane de sex și vârstă necunoscute. Toți indivizii sunt rezidenți în același oraș. Treizeci și cinci dintre primele persoane infecatte cu noul coronavirus au contractat infecția cu COVID-19 în (același) spital, șapte erau de tip familial și cinci cazuri la locul de muncă. A doua cea mai mare rețea are 16 noduri: 14 femei – vârsta medie: 47 de ani (s.d = 11,2), un bărbați de 19 și un copil de 4 ani. Toți sunt rezidenți în același județ și au contractat infecția cu COVID-19 în același spital.
“Principalele rezultate indică faptul că românii care au călătorit, în principal, din Italia până în România au fost principala sursă de răspândire a coronavirusului în țară. Întoarcerea lor a dat naștere rețelelor locale de transmisie COVID-19 de la om la un număr limitat de lanțuri.
Cel mai frecvent mod de transmitere a virusului în aceste rețele a fost nosocomial, ceea ce sugerează mai degrabă o circulație locală și delimitată geografic. COVID-19 răspândit în România nu s-a produs prin rețele de transmisie inter-oraș sau inter-provincii de la om la om. Cauza principală a importurilor de cazuri multiple paralele independente din străinătate în toate județele administrative”, este concluzia autorilor studiului.
Nou record al cazurilor noi de coronavirus în România
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri că, în ultimele 24 de ore, au fost depistate cucoronavirusîncă 1.030 de persoane, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, iar 27 de pacienți COVID-19 au murit. Astfel,bilanțul epidemieia ajuns la 40.163 de infectări și 2.101 decese. Totodată, autoritățile anunță că 24.663 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.693 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.179. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 293 de pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.009.273 de teste, 24.877 dintre acestea fiind prelucrate în ultimele 24 de ore.
În același context amintim că o localitate din Giurgiu și una din Prahova au fost băgateîn carantinădupă creșterea numărului de cazuri decoronavirus.