Un nou protest al silvicultorilor, miercuri, la Camera Deputaţilor

Un nou protest al silvicultorilor, miercuri, la Camera Deputaţilor
Foto: Inquam Photos / George Călin

Sivicultorii protestează miercuri la Parlament pentru introducerea unui amendament la Proiectul de Lege PL-x nr. 143/2023 – pentru modificarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Protest al sivicultorilor la Parlament

Sivicultorii ce ca administratorii pădurilor proprietate publică, inclusiv Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, să fie exceptaţi de la aplicarea guvernanţei corporative, formă de management care are în vedere în principal maximizarea profitului şi înlocuirea cu managementul forestier durabil, singurul care poate asigura continuitatea în gospodărirea şi protejarea fondului forestier, prin dezvoltarea echilibrată şi unitară a celor trei funcţii ale pădurilor: funcţia ecologică, funcţia socială şi cea economică.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva solicită menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor actuale de administrare a pădurilor, aceasta fiind singura posibilitate de asigurare a resurselor necesare gestionării durabile şi unitare a pădurilor.

Sivicultorii precizează că Guvernul României a iniţiat la sfârşitul lunii decembrie 2022, fără consultarea partenerilor sociali şi fără niciun fel de evaluare a impactului socio-economic, a impactului financiar şi impactului juridic (pentru a se analiza care sunt implicaţiile pe care noua reglementare le va avea asupra economiei naţionale şi asupra legislaţiei în vigoare), un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu scopul declarat de a răspunde recomandărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, la care România doreşte să acceadă, dar şi angajamentelor asumate, în acest caz, total neinspirat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Acest proiect de lege aprobat de Guvern, transmis apoi Senatului României pentru adoptare în procedură de urgenţă, dă o lovitură decisivă majorităţii regiilor autonome ale statului, forţând desfiinţarea acestora şi reorganizarea prin divizarea activităţilor de serviciu public de activităţile comerciale. Mai mult decât atât, statul român se angajează, în mod inexplicabil, că nu va mai înfiinţa regii autonome care să desfăşoare activităţi economice (…) Dacă forma adoptată de Senat a legii va fi aprobată şi de către Camera Deputaţilor, oricând va decide Guvernul, activităţile comerciale ale regiilor autonome vor putea fi transformate în societăţi pe acţiuni sau cu răspundere limitată, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a legii, iar activităţile de serviciu public vor deveni bugetare”, se menţionează în comunicatul Federaţiei.

Numărul total de regii autonome afectate de această lege este de peste 200 la nivel naţional şi peste 1.500 la nivel local, care sunt organizate în prezent ca regii publice.

Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de multe alte regii ale statului (Autoritatea Rutieră Română, Monitorul Oficial, Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, Autoritatea Aeronautică Civilă Română etc) este Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, regie autonomă de interes naţional, care administrează în prezent o suprafaţă de 3,1 milioane ha păduri proprietate publică a statului, şi 1,1 milioane hectare păduri aparţinând altor categorii de proprietari, pentru care se asigură administrarea şi serviciile silvice, arată federaţia în comunicat.

Sindicaliştii afirmă că, prin această modificare legislativă, se pune în pericol administrarea pădurilor proprietate publică a statului, bun de interes naţional, întrucât, după înfiinţarea acestor societăţi pe acţiuni, statul le va lista la bursă (ceea ce reprezintă o formă indirectă de „privatizare”), iar marii operatori economici interesaţi de păduri şi de lemnul românesc vor putea achiziţiona pachete importante de acţiuni la societăţile statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`