Un nou proiect legislativ privind statulul romilor: Deputatul Bogdan Diaconu lansează proiectul de lege prin care romii se vor numi țigani

Un nou proiect legislativ privind statulul romilor: Deputatul Bogdan Diaconu lansează proiectul de lege prin care romii se vor numi țigani
Foto: presalocala.ro

Liderul Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu, a prezentat pe pagina sa Facebook proiectul de lege prin care acesta cere revenirea la denumirea oficială de țigani a persoanelor intitulate ”de etnie romă”, după ce zilele trecute a lansat un sondaj de opinie pe rețeaua de socializare referitor la aceeași problemă.

Potrivit proiectului de lege, liderul naționalist propune schimbarea din denumirea oficială a etniei rome din România să revină la cea ”țigănească”, așa cum e în toată Europa.

Liderul PRU precizează că denumirea de țigan nu este folosită în sens piorativ, dar totodată solicită ca ”toate documentele și denumirile oficiale din România să utilizeze denumirea de țigan, țigănesc și derivativele lor în loc de rom, rrom și derivativele lor”.

Printre motivele care l-au determinat să propună un astfel de proiect se numără și evitarea confuziei dintre denumirea de rom și român pe care cetățenii străini o fac foarte des. Tocmai această confuzie a stricat foarte mult imaginea României și a românilor în acest sens fiind documentarul injurios „The Romanians are coming” difuzat de canalul britanic Channel 4 și care a fost vizionat de milioane de cetățeni britanici.

”Acest documentar s-a bazat exact pe confuzia între romi și români, titlul său fiind despre venirea românilor în Marea Britanie, dar materialul punând accentul pe comportamentul și viața țiganilor în Marea Britanie”, spune liderul în expunerea de motive.

Tot din cauza acceptării a denumirii de rom, România și-a schimbat și abrevierea internațională care era ROM și a trecut la ROU, pentru a evita confuzia. Este prima dată ca un stat își schimbă abrevierea denumirii pentru a-i acorda unei minorități o denumire ca a sa.

Diaconu argumentează că termenele de țigan și țigănesc nu vor fi folosit în sens peiorativ, ele fiind utilizate cu mult înaintea celui de rom.

Mai mult, Bogdan Diaconu este de părere că adoptarea denumirii de rom/rrom de către statul roman în urma unui referendul al ministrului de Externe din anul 2000 Petre Roman a fost  greșeală majoră pentru că adoptarea acestei denumiri contravenea direct intereselor sale și avea să dea naștere unor confuzii dramatice pentru românii aflați în afara granițelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`