Un nou focar de infecție cu COVID-19 la Suceava. 31 de călugări de la Mânăstirea Putna, internați după ce au contractat noul coronavirus

Un nou focar de infecție cu COVID-19 la Suceava. 31 de călugări de la Mânăstirea Putna, internați după ce au contractat noul coronavirus

Un alt focar de infecție cu COVID-19 a izbucnit la Suceava, chiar la Mânăstirea Putna, de unde 31 de călugăriinfectați cu noul coronavirus au fost transferați la Spitalului Județean Suceava, cu mai multe ambulanțe, în noaptea de joi spre vineri.

Aceștia nu prezentau simptome grave ale bolii, însă au fost depistați cu noua maladie în urma unei acțiuni de testare acelor104 persoane care slujesc facilității, după ce un bărbatbărbați a murit în mânăstire, iar un altul este internat.

Un bărbat mort și un călugărinternat în stare critică din cauza infecției cu COVID-19, de la Mânăstirea Putna

Pe data de 5 mai, un călugărîn vârstă de 63 de ani de la Mânăstirea Putna a fost transferatcu un elicopter la Institutul ”Matei Balș” din cauza complicațiilor provocate de infecția cu COVID-19. Bărbatul a prezentat dificultăți de respirație și alte simptome specifice Covid-19, scriestirisuceava.net.Starea lui este stabilă în acest moment.

Un alt bărbat, în vârstă de 52de ani, a muritpe 8 mai, chiar în mânăstire, după ce a fost tratat la cabinetul medical allăcașului monahal,de către medicul instituției. Acesta nu era călugăr, ci frate cu un călugăr și era îngrijit de cei de la mănăstire, pentru căavea grave probleme de sănătateșiambele picioare amputateși a decedat câteva zile mai târziu.

În incinta Mănăstirii Putna nu este posibil accesul pentru credincioși.

Suceava, cel mai mare focar de infecție cu coronavirus din România

Județul Suceava a fost considerat o bună perioadă de timp drept principalul focar de infecție cu SARS-CoV-2 din România, iar Spitalul Județean s-a încadrat în același trend.

Echipa de medici militari, trimisă să preia conducerea Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, la începutul lunii aprilie, a găsit un adevărat dezastru la unitatea medicală de unde a pornit cel mai mare focar de coronavirus din România. Potrivit raportului trimis ministrului Sănătății după încheierea perioadei de o lună de management militarizat, vechea conducere a spitalului nu a fost deloc eficientă, iar sectoarele unde erau internați pacienții infectați cu COVID-19 funcționau la o capacitate de avarie.

Astfel, în momentul în care a preluat conducerea Spitalului județean din Suceava, echipa militară și-a asumat stingerea focarul epidemiologic din cadul unității medicale, ”operaționalizarea unității sanitare și adaptarea acesteia la perioada epidemică, precum și crearea compartimentului de recoltare-procesare și stocare plasmă terapeutică COVID-19, la Centrul de transfuzii județean”.

Așadar, în perioada de management militarizat s-au luat măsuri pentru protecția personalului medical, pentru stabilirea circuitelor funcționale specifice, pentru carantinarea instituționalizată a personalului sănătos și s-a verificat modul în care sunt respectate normele de protecție individuală.

Totodată, întreg personalul medical a fost testat, capacitatea de testare a infecțiilor cu COVID-19 în unitatea medicală a fost crescută, iar la nivelul secției ATI a fost mărit numărul de paturi și crescută capacitatea de ventilare.

Municipiul Suceava și alte opt localități au ieșit din carantină

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a anunțat, miercuri, adoptarea Ordonanței Militare nr. 12, prin care a fost ridicată măsuracarantinării impusă în municipiul Suceava și alte opt localități limitrofe, încă din 30 martie.

Potrivit datelor transmise, joi, de Grupul de Comunicare Strategică, în județul Suceva sunt confirmate, 3.370 de cazuride infectare cu noul coronavirus, cu 53 mai multe față de raportarea transmisă miercuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`