O orădeancă în vârstă de 55 de ani a fost transportată luni la Spitalul “Victor Babeş” din Bucureşti, după ce a fost confirmată cu malarie. Femeia s-a întors recent dintr-o călătorie în Tanzania, potrivit Bihoreanul.ro.
În data de 31 ianuarie au debutat simptomele bolii. În data de 2 februarie a solicitat ambulanţa privată Pelican. În seara zilei de 4 februarie, fiica ei a văzut că nu este cooperantă şi s-a dus la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Oradea.
Rezultatele analizelor de sânge au arătat că femeia este infectată cu malarie, drept care a fost transportată cu elicopterul SMURD la Spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti.
Presa locală scrie că femeia ar fi fost implicată în activități de ajutorare a copiilor orfani din țara africană.
În cazul călătoriilor în Tanzania, nu există vaccinuri obligatorii pentru intrarea în țara africană, dar Ministerul Afacerilor Externe „recomandă insistent” vaccinarea împotriva febrei galbene, precum şi împotriva febrei tifoide, hepatitei A și B, difteriei şi poliomielitei.
La sfârșitul lunii ianuarie, patru persoane au fost internate la spital cu malarie după ce s-au întors din Zanzibar. Starea unuia dintre pacienți este foarte gravă și se află la terapie intensivă. Alți doi pacienți au fost externați, în timp ce unul a fost internat recent.
Medicii sunt îngrijorați însă de creșterea bruscă a cazurilor și fac apel la cetățeni să se informeze corespunzător cu privire la destinațiile pe care urmează să le viziteze. Pentru destinațiile considerate zone endemice de malaerie este recomandat și un tratament preventiv. Malaria se transmite prin înțepătura unui țânțar, iar printre simptomele specifice se numără febra, frisoane, dureri de cap sau musculare, și diareea.