Un nou caz de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România. Persoana testată pozitiv este din Brașov și este contact direct al familie cu pasagera cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021 și care a fost confirmată cu această tulpină în data de 4 decembrie 2021.
Persoana depistată cu varianta Omicron este un bărbat din Brașov, în vârstă de 56 de ani.
Bărbatul din Brașov, în vârstă de 56 de ani, este vaccinat cu schema completă anti-COVID. Starea lui de sănătate este una bună, fiind în prezent izolat la domiciliu.
Potrivit GCS, bărbatul este contact direct al familiei pasagerei cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în ziua de 30 noiembrie și a fost depistată pozitiv cu noua tulpină de SARS-CoV-2, în ziua de 4 decembrie 2021.
Ministerul Sănătății a confirmat, în data de 4 decembrie, alte două noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, varianta Omicron.
Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Cele două persoane erau izolate la domiciliu, iar starea lor de sănătate era una bună, fără să prezinte simptome de COVID-19.
Jurma anticipează o creștere mare a numărului de infectări, în următoarele săptămâni.
„Dacă pornim de la 500 cazuri pe zi (cel mai optimist nivel la care putem speră să ajungem la ieșirea din valul 4-Delta), la finalul săptămânii vom avea 2,000 de cazuri pe zi. La finalul săptămânii 2 vom avea 8,000 de cazuri pe zi, iar la finalul săptămânii 3 vom avea 32,000 de cazuri pe zi (dacă nu vom pierde iarăși capacitatea de monitorizare după 20,000).
Asta înseamnă că în 3 săptămâni valul 5-Omicron poate ajunge la vârf, și vom începe să discutăm măsurile care trebuie luate tot după ce valul a trecut de vârf, la fel că în ultimele 3 valuri.
Pare inimaginabil? Mai priviți odată graficul. În zece zile numărul de cazuri Omicron în Gauteng a crescut de la 700 de cazuri pe zi la 7,000 de cazuri pe zi (și asta e media la 7 zile). Vârfurile zilnice au depășit deja 15,000 de cazuri noi în Africa de Sud.
De fapt, varianta Omicron are potențialul să producă primul val pandemic cu adevărat pan-European în ianuarie (…)”, a mai precizat statisticianul, pe Facebook.