Un nou ajutor umanitar gratuit pentru Republica Moldova. Maia Sandu: „Îi mulțumesc României pentru sprijinul constant” / Ce a discutat cu Bogdan Aurescu (MAE), la Chișinău

Un nou ajutor umanitar gratuit pentru Republica Moldova. Maia Sandu: „Îi mulțumesc României pentru sprijinul constant” / Ce a discutat cu Bogdan Aurescu (MAE), la Chișinău
foto: Facebook @ Maia Sandu

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a efectuat o vizită oficială la Chișinău, vineri, cu prilejul acordării unui nou sprijin Republicii Moldova din partea României, cu titlu gratuit, constând în echipamente medicale și de protecție în valoare de 2,3 milioane de euro pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

România, un nou ajutor umanitar gratuit pentru Republica Moldova

Cu această ocazie, șeful MAE a avut o întrevedere și cu președinta Maia Sandu, care a mulțumit României atât pentru acest ajutor umanitar gratuit, despre care spune că va ajunge în spitalele din stânga Prutului, cât și pentru sprijinul constant pe care l-a furnizat Republicii Moldova.

„Suntem recunoscători României pentru acest ajutor gratuit în valoare de peste două milioane de euro, ajutor umanitar care va ajunge în spitalele noastre, pentru medici, lucrători medicali și pentru pacienți. Îi mulțumesc României în numele meu și în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova pentru sprijinul constant, pentru asistența în lupta cu pandemia, pentru susținerea intereselor țării noastre la nivelul Uniunii Europene. Îi mulțumesc României că ne este alături. În aceste vremuri grele pentru toate țările lumii, să oferi ajutor altei țări este o dovadă clară de prietenie și solidaritate. Cu ajutorul României, cu ajutorul Uniunii Europene, vom reuși să combatem acest virus. Republica Moldova nu este singură. Țara noastră are mulți prieteni și mă bucur să putem consolida aceste parteneriate în beneficiul cetățenilor noștri”, a scris Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, vineri, pe Facebook.

Suntem recunoscători României pentru acest ajutor gratuit în valoare de peste două milioane de euro, ajutor umanitar…

Publicată de Maia Sandu peVineri, 19 februarie 2021

Ce au discutat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, și Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, în cadrul întrevederii de la Chișinău

Potrivit MAE, în cadrul discuțiilor dintre ministrul Bogdan Aurescu și președinta Maia Sandu, principalele teme abordate „au vizat stadiul relației bilaterale și continuarea parcursului european al Republicii Moldova și a procesului de reforme, șeful diplomației române reiterând determinarea României pentru implementarea pachetului de asistență anunțat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la Chișinău, în decembrie 2020, precum și a celorlalte proiecte bilaterale strategice de interconectare”.

„Astfel, a fost discutat stadiul implementării diverselor componente ale pachetului de sprijin menționat (de exemplu, livrările de doze de vaccin, a celor 6.000 de tone de motorină pentru agricultori, perspectivele încheierii Protocolului 6 la Acordul privind grantul de 100 de milioane de euro din 2010), dar și al diverselor proiecte de interconectare, cum ar fi construcția și renovarea de poduri peste Prut, reducerea tarifelor de roaming, stadiul acordurilor în materie de educație, cercetare și recunoașterea reciprocă a diplomelor și altele”, se arată în comunicatul MAE.

MAE notează că „ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru agenda de reforme promovată de Președintele Maia Sandu și pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova, singura modalitate prin care cetățenii Republicii Moldova se vor putea bucura pe deplin de bunăstare și prosperitate. În acest sens, șeful diplomației române a reconfirmat angajamentul ferm al României pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”.

MAE a precizat că în cadrul discuției au fost abordate și aspecte privind perspectivele soluționării dosarului transnistrean.

„Vizita a reprezentat, astfel, o ocazie de a reconfirma relația specială dintre cele două state, precum și de a asigura cetățenii Republicii Moldova că România rămâne un partener solid, care își onorează angajamentele asumate.Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a apreciat în mod deosebit sprijinul constant, consistent și sincer al României, demonstrat mai ales în situații dificile, care aduce mereu o valoare adăugată în raport cu cetățenii Republicii Moldova”, se mai arată în același comunicat.

Totodată, MAE a mai menționat că programul ministrului afacerilor externe a mai inclus participarea, alături de Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, precum și de alți oficiali din România și Republica Moldova, la ceremonia publică de livrare a sprijinului din partea României, ceremonie care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, precum și o întrevedere cu prim-ministrul interimar și ministrul afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`