Un monument istoric important a fost descoperit în România, în urma defrișărilor de pe Valea Oltului. „Pentru prima dată văd cum trebuie”
În urma defrișărilor de pe Valea Oltului pentru construirea autostradei Sibiu-Pitești, s-a descoperit un monument istoric important. Este vorba despre Turnul Spart de la Boița, un monument istoric de importanță majoră pentru România.
Construcția datează din secolul XIV
În urma lucrărilor de defrișare de pe Valea Oltului s-au descoperit rămășițele Turnului Spart de la Boița, care datează din secolul XIV, fiind o clădire emblematică pentru zonă, potrivit click.ro.
Această fortăreață reprezenta granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească. În prezent au mai rămas doar resturile zidului, în mijlocul căruia se afla Turnul, care a fost considerat în Transilvania, poartă de acces.
Înainte era greu de observat din cauza vegetației
„Pentru prima dată văd cum trebuie și restul construcției ce făcea parte din complexul turnului de la Boița. Deși pare la îndemână de vizitat, înainte era destul de greu de făcut acest lucru din cauza vegetației şi a terenului înclinat. Acum e posibil pentru că s-au efectut lucrări de defrișare necesare construirii autostrăzii A1 Sibiu – Pitești. Zidul pornea de pe coasta muntelui, cu un pasaj boltit la nivelul drumului şi prelungit dincolo de turn până în albia Oltului.
Turnul de la Boița a reprezentat unul dintre punctele vamale importante pe drumul care lega Valahia de Transilvania, controlând astfel circulația navală și terestră în acest loc de pe Valea Oltului. În prezent nu este decât o ruină ce stă să se prăbușească în orice moment. Monument istoric având codul LMI: SB-II-m-A-12334”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook Țara cu Balauri.