Un medicament pentru epilepsie ar putea reduce simptomele apneei în somn, arată un studiu

Publicat: 10 09. 2024, 16:49
Cel puțin cinci ore de somn fac diferența între sănătate și probleme cronice

Un medicament pentru epilepsie ar putea ajuta la prevenirea opririi temporare a respirației pacienților cu apnee în somn, potrivit cercetărilor.

Apneea obstructivă în somn este o problemă care afectează aproximativ una din 20 de persoane

Apneea obstructivă în somn este o problemă frecventă de respirație care afectează aproximativ una din 20 de persoane, potrivit Institutului Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire din Anglia.

Pacienții sforăie adesea tare, respirația lor se oprește în timpul nopții și se pot trezi de mai multe ori. Acest lucru nu numai că provoacă oboseală, dar poate crește și riscul de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet de tip 2.

Un studiu internațional a identificat că un medicament pentru epilepsie este asociat cu o reducere marcantă a simptomelor de apnee în somn.

Descoperirile, prezentate la Congresul Societății Europene de Respirație de la Viena, Austria, au demonstrat că există opțiuni posibile pentru cei care nu pot folosi aparate respiratorii mecanice, cum ar fi aparatele cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (Cpap).

Profesorul Jan Hedner, de la spitalul universitar Sahlgrenska și Universitatea din Göteborg din Suedia, a declarat: „Tratamentul standard pentru apneea obstructivă în somn este să dormi cu o mașină care trimite aer printr-o mască pentru a menține căile respiratorii deschise.

Din păcate, mulți oameni consideră că aceste aparate sunt greu de utilizat pe termen lung, așa că este nevoie să găsească tratamente alternative.”

Este necasar totuși un studiu mai amplu

Cercetătorii au efectuat un studiu controlat randomizat pe aproape 300 de pacienți cu apnee obstructivă în somn din Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania și Spania care nu au folosit aparatele Cpap. Ei au fost împărțiți în patru grupuri și au primit una dintre cele trei concentrații de sulthiam sau un placebo.

Studiul a măsurat respirația pacienților, nivelul de oxigen, ritmul inimii, mișcările ochilor, precum și activitatea creierului și a mușchilor în timpul somnului, la începutul studiului, după patru săptămâni și după 12 săptămâni.

S-a descoperit că, după 12 săptămâni, cei care au luat sulthiame au avut cu până la 50% mai puține situații în care respirația lor s-a oprit și niveluri mai mari de oxigen în sânge în timpul somnului.

Hedner a spus că descoperirile sugerează că sultiamul ar putea fi un tratament eficient pentru această afecțiune și că este necesar un studiu mai amplu pentru a confirma efectele respiratorii benefice ale medicamentului asupra unui grup mai mare de pacienți cu apnee în somn.