Un medicament pentru epilepsie ar putea reduce simptomele apneei în somn, arată un studiu

Un medicament pentru epilepsie ar putea reduce simptomele apneei în somn, arată un studiu
Cel puțin cinci ore de somn fac diferența între sănătate și probleme cronice

Un medicament pentru epilepsie ar putea ajuta la prevenirea opririi temporare a respirației pacienților cu apnee în somn, potrivit cercetărilor.

Apneea obstructivă în somn este o problemă care afectează aproximativ una din 20 de persoane

Apneea obstructivă în somn este o problemă frecventă de respirație care afectează aproximativ una din 20 de persoane, potrivit Institutului Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire din Anglia.

Pacienții sforăie adesea tare, respirația lor se oprește în timpul nopții și se pot trezi de mai multe ori. Acest lucru nu numai că provoacă oboseală, dar poate crește și riscul de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet de tip 2.

Un studiu internațional a identificat că un medicament pentru epilepsie este asociat cu o reducere marcantă a simptomelor de apnee în somn.

Descoperirile, prezentate la Congresul Societății Europene de Respirație de la Viena, Austria, au demonstrat că există opțiuni posibile pentru cei care nu pot folosi aparate respiratorii mecanice, cum ar fi aparatele cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (Cpap).

Profesorul Jan Hedner, de la spitalul universitar Sahlgrenska și Universitatea din Göteborg din Suedia, a declarat: „Tratamentul standard pentru apneea obstructivă în somn este să dormi cu o mașină care trimite aer printr-o mască pentru a menține căile respiratorii deschise.

Din păcate, mulți oameni consideră că aceste aparate sunt greu de utilizat pe termen lung, așa că este nevoie să găsească tratamente alternative.”

Este necasar totuși un studiu mai amplu

Cercetătorii au efectuat un studiu controlat randomizat pe aproape 300 de pacienți cu apnee obstructivă în somn din Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania și Spania care nu au folosit aparatele Cpap. Ei au fost împărțiți în patru grupuri și au primit una dintre cele trei concentrații de sulthiam sau un placebo.

Studiul a măsurat respirația pacienților, nivelul de oxigen, ritmul inimii, mișcările ochilor, precum și activitatea creierului și a mușchilor în timpul somnului, la începutul studiului, după patru săptămâni și după 12 săptămâni.

S-a descoperit că, după 12 săptămâni, cei care au luat sulthiame au avut cu până la 50% mai puține situații în care respirația lor s-a oprit și niveluri mai mari de oxigen în sânge în timpul somnului.

Hedner a spus că descoperirile sugerează că sultiamul ar putea fi un tratament eficient pentru această afecțiune și că este necesar un studiu mai amplu pentru a confirma efectele respiratorii benefice ale medicamentului asupra unui grup mai mare de pacienți cu apnee în somn.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)