Specialiștii recomandă ca peștele să nu lipsească din alimentația noastră, întrucât conține un lanţ lung de grăsimi Omega-3 şi este bogat în substanțe nutritive cum ar fi vitamina D şi seleniu, dar și un conținut ridicat de proteine.
Medicul Anca Hâncu a dat mai multe detalii la Antena3 CNN, despre ce presupune intoxicarea cu metale grele şi a vorbit și despre beneficiile consumului de carne de peşte pentru sănătate.
„Există o limitare care ar trebui respectată atunci când vorbim despre consumul de peşte. Să existe un maxim de un microgram pe gram. Această cantitate se atinge la rechin. Păstrăvul are 0,17, tonul poate avea o cantitate de la 0,3 până la 0,6.
Cea mai mică cantitate de mercur se găsește în peștele din ape foarte curate. În păstrăv, de pildă, se găsește o cantitate foarte mică de mercur. Cu cât este peștele mai mare, cu atât va căpta mai mult din aceste substanțe toxice. Totodată, dioxina este o substanță toxică care nu trebuie să se regăsească în pește. Un pește care conține dioxină nu este comestibil, nu ar trebui consumat acest peşte.
Recomandări pentru a alege pește proaspăt
Femeile însărcinate să aibă o grijă foarte mare la peștele pe care îl consumă. Să consume doar de două-trei ori pe săptămână și cu atenție la acești pești mari. Și aici ne referim la carnea de rechin, carnea de pește spadă, ton.
Peștele are niște beneficii extraordinare, care depășesc potențialul efectului negativ. În primul rând, două-trei porții de pește pe săptămână vor scădea cu 36% riscul de boli cardiovasculare. Astfel că avem cardio-protecție și prin acel aport de acizi graşi Omega 3. Mai avem şi neuro-protecție, crește neurogeneza, sinaptogeneza, adică și producția de acetil-colină, care este acel mediator care transmite informația la nivelul neuronilor.
Beneficiile consumului de pește
De asemenea, peștele este un agent terapeutic molecular cu efect antiinfecțios, antibacterian. Are efect și antiinflamator, de asemenea, şi efect antioxidant. Elimină practic radicalii liberi în organism și astfel are efect pe longevitate.
Are şi efect protector pentru ficat, deci este hepatoprotector. Este util în dermatitele atopice.”, a mai spus medicul.
Medicul Anca Hâncu a dat câteva exemple de soiuri de pești care au un conținut ridicat de mercur.
Soiuri de pești cu un conținut ridicat de mercur
Pește cu un conținut moderat de mercur (consumat o dată/lună)
Pește cu un conținut scăzut de mercur (consumat de 2 ori/săptămână)
Pește cu un conținut foarte scăzut de mercur (poate fi consumat fără restricție)