Un lot de 49 de monede, din tezaurul dacic, folosit pentru operațiuni de spălare a antichităților pe piața internațională

Publicat: 28 06. 2013, 15:54

Parchetul de pe lângă ICCJ informează că, lotul de 49 de monede Koson, reprezentând parte din tezaurul dacic, a format obiectul unor operațiuni de spălare și valorificare pe piața internațională a antichităților.

Operaţiunea desfăşurată în conformitate cu Tratatul de asistenţă judiciară în materie penală dintre România şi Statele Unite ale Americii din 2010 reprezintă o premieră absolută, fiind prima recuperare a unor piese exportate ilegal şi expuse pentru valorificare pe piaţa numismatică americană.

Potrivit unui comunicat al PÎCCJ, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională adresată autorităţilor competente din Chicago, SUA, un lot de 49 de monede Koson, reprezentând o parte din tezaurul de 2.300 monede Koson din argint, sustras de o asociaţie infracţională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal şi pus în urmărire prin Interpol.

„Tezaurul a format obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, fiind identificat la o casă de licitaţii din Chicago şi indisponibilizat de autorităţile judiciare americane la solicitarea PCA Alba Iulia. În 26 iunie, lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Chicago, urmând a fi depus în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti”, se arată în comunicat, citat de Agerpres.

Sursa citată precizează că sunt urmărite în continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiaşi cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg), din care s-au recuperat 31 de piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile oraşului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

De asemenea, Muzeul Național de Istorie a României din București a anunțat că va expune, luni, în premieră, a acestor 49 de monede din argint.