Un localnic din Mureș s-a trezit cu ursul în curte. Ce a urmat apoi (FOTO)

Publicat: 06 10. 2020, 13:46

Un localnic din satul Văleni, comuna Acățari, județul Mureș, s-a trezit cu ursul în curte și a anunțat rapid Garda de Mediu. Cetățeanul a scăpat teafăr, însă animalul sălbatic a decedat, potrivit specialiștilor.

„În seara zilei de 05.10.2020 am fost anunțați despre un urs care a intrat în curtea unui localnic din satul Văleni, com. Acățari. Ulterior s-a comunicat că animalul a ieșit pe stradă, unde s-a culcat.

La fața locului s-a constatat că este vorba despre un exemplar adult, dar foarte slăbit. S-a decis că se va tranchiliza și se va aduce la Tg Mureș pentru a fi consultat. La aproximativ 2 ore de la primul apel ursul a fost tranchilizat de angajații Zoo Tg Mureș. După șocul înțepăturii ursul s-a ridicat, și a intrat în desișul de pe malul pârâului, unde a murit.

S-a observat la fața locului că animalul avea răni vechi, infectate, însă până la acest moment nu cunoaștem cauza decesului. Aceasta se va stabili în urma necropsiei efectuate de DSV Mureș”, a transmis Garda de Mediu Mureș.

Imagini cu ursul din Acățari, județul Mureș

România are cei mai mulți urși din Europa

România are cei mai mulți urși din Europa. În marea majoritate a statelor de pe continent, populația de urși reprezintă doar câteva zeci de exemplare, iar în alte cazuri, pot fi numărate pe degetele de la o mână. Guvernul României are în vedere un „recensământ” al urșilor din țară, pentru a putea stabili planul de acțiune.

Iulian Stana, secretar de stat la Ministerul Mediului, a oferit mai multe detalii pe marginea acestui subiect, pentru B1.ro.

„Vom face determinarea genetică a populației de urși și vom știi exact câți urși avem, respectiv măsurile pe care va trebui să le luăm. Proiectul va dura doi ani, dar după un an, ar cam trebui să știm ce înseamnă efectivele de urși în România.

Dacă habitatele din România nu suportă decât 20-30-40-50% din populație, va trebui să intervenim și să reglăm. Este clar, dacă nu vom interveni, vom avea o problemă. Nu putem doar să protejăm ursul, ci și omul. Ministerul Mediului asta își dorește, ca acest animal, care poate oricând să devină agresiv, să trăiască în coexistență cu omul.

Cel mai probabil, dacă se va constata că numărul este foarte mare, vom interveni prin acordarea unor cote de vânătoare, așa cum se face și în alte țări”, a declarat oficialul Guvernului pentru B1.ro.