Un localnic din Mureș s-a trezit cu ursul în curte. Ce a urmat apoi (FOTO)

Un localnic din Mureș s-a trezit cu ursul în curte. Ce a urmat apoi (FOTO)

Un localnic din satul Văleni, comuna Acățari, județul Mureș, s-a trezit cu ursul în curte și a anunțat rapid Garda de Mediu. Cetățeanul a scăpat teafăr, însă animalul sălbatic a decedat, potrivit specialiștilor.

„În seara zilei de 05.10.2020 am fost anunțați despre un urs care a intrat în curtea unui localnic din satul Văleni, com. Acățari. Ulterior s-a comunicat că animalul a ieșit pe stradă, unde s-a culcat.

La fața locului s-a constatat că este vorba despre un exemplar adult, dar foarte slăbit. S-a decis că se va tranchiliza și se va aduce la Tg Mureș pentru a fi consultat. La aproximativ 2 ore de la primul apel ursul a fost tranchilizat de angajații Zoo Tg Mureș. După șocul înțepăturii ursul s-a ridicat, și a intrat în desișul de pe malul pârâului, unde a murit.

S-a observat la fața locului că animalul avea răni vechi, infectate, însă până la acest moment nu cunoaștem cauza decesului. Aceasta se va stabili în urma necropsiei efectuate de DSV Mureș”, a transmis Garda de Mediu Mureș.

Imagini cu ursul din Acățari, județul Mureș

România are cei mai mulți urși din Europa

România are cei mai mulți urși din Europa. În marea majoritate a statelor de pe continent, populația de urși reprezintă doar câteva zeci de exemplare, iar în alte cazuri, pot fi numărate pe degetele de la o mână. Guvernul României are în vedere un „recensământ” al urșilor din țară, pentru a putea stabili planul de acțiune.

Iulian Stana, secretar de stat la Ministerul Mediului, a oferit mai multe detalii pe marginea acestui subiect, pentru B1.ro.

„Vom face determinarea genetică a populației de urși și vom știi exact câți urși avem, respectiv măsurile pe care va trebui să le luăm. Proiectul va dura doi ani, dar după un an, ar cam trebui să știm ce înseamnă efectivele de urși în România.

Dacă habitatele din România nu suportă decât 20-30-40-50% din populație, va trebui să intervenim și să reglăm. Este clar, dacă nu vom interveni, vom avea o problemă. Nu putem doar să protejăm ursul, ci și omul. Ministerul Mediului asta își dorește, ca acest animal, care poate oricând să devină agresiv, să trăiască în coexistență cu omul.

Cel mai probabil, dacă se va constata că numărul este foarte mare, vom interveni prin acordarea unor cote de vânătoare, așa cum se face și în alte țări”, a declarat oficialul Guvernului pentru B1.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)