Un laborator chinez a creat un „detector de fantome” care a costat 300 de milioane de dolari
Un laborator chinez a creat un „detector de fantome” de 300 de milioane de dolari într-o inovație revoluționară. Descoperirea tehnologică ar putea dezvălui în sfârșit secretele „de pe lumea cealaltă”, dar s-ar putea să nu aibă legătură cu ceea ce am văzut cu toții în filme.
Construcția detectorului de fantome este aproape finalizată
Detectorul gigant a fost proiectat pentru a analiza particule fantomă misterioase cunoscute și sub numele de neutrini. Dar ce este un neutrin? Mai simplu spus, este o particulă subatomică care este foarte asemănătoare cu un electron.
Cu toate acestea, spre deosebire de electron, un neutrin nu are sarcină electrică și are o masă foarte mică.
Trilioane de neutrini se mișcă în jurul corpului nostru în fiecare secundă, dar sunt învăluiți de mister, deoarece există extrem de puține studii despre neutrini, în ciuda faptului că au fost descoperiți cu aproape un secol în urmă.
De asemenea, au existat din zorii timpurilor, potrivit oamenilor de știință, care cred că particula datează încă de când a avut loc Big Bang-ul.
Se speră că mai multe cercetări asupra particulelor îi vor ajuta pe oamenii de știință în căutarea lor de a afla mai multe despre crearea universului.
Acum, un proiect uriaș de 300 de milioane de dolari pentru construirea unui detector este aproape finalizat.
Echipa de la Observatorul subteran de neutrini Jiangmen din Kaiping, sudul Chinei, a avut nevoie de aproape un deceniu pentru a finaliza lucrarea, care a implicat construirea detectorului într-un loc situat sub un deal de granit.
Firma nu este singura care construiește acest tip de dispozitiv, există și concurenți în SUA și Japonia, dar se pare că deocamdată China i-a învins.
De ce este nevoie de un astfel de detector de fantome?
Cao Jun, care este implicat în gestionarea detectorului, a spus: „Este cea mai puțin înțeleasă particulă din lumea noastră”.
Jun a continuat spunând: „De aceea trebuie să o studiem”.
Potrivit lui Andre de Gouvea, care este un fizician teoretician la Universitatea Northwestern și nu este implicat în proiect, această inovație va împinge tehnologia lumii spre noi limite.
Andre de Gouvea a spus: „Dacă reușesc să facă asta, ar fi uimitor”.
Fizicianul a adăugat: „Soluția pentru modul în care măsurăm acești neutrini este să construim detectoare foarte, foarte mari.”
Wang Yifang, care este un om de știință șef și un manager de proiect implicat în construirea acestei tehnologii inovatoare, a adăugat: „În sfârșit vo înțelege mai bine fizica”.
Știm cu toții că Pământul este vechi, dar când îți dai seama că Homo sapiens a apărut pe suprafața sa doar de aproximativ 190.000 de ani din existența sa de 4,543 miliarde de ani, te face să te gândești mai mult la ce înseamnă omenirea.