Jurnalistul Mircea Barbu a fost amenințat cu moartea, după ce a făcut un reportaj în teritoriile ocupate de ucraineni din regiunea rusă Kursk: „Dosarele penale nu mai sunt la fel de eficiente ca sistemul Iskander”

Publicat: 28 08. 2024, 23:07
Actualizat: 29 08. 2024, 08:39
Sursa foto: Mircea Barbu / Facebook

Jurnalistul HotNews Mircea Barbu a fost amenințat „cu Iskander”, rachete letale, de către propagandiștii ruși pentru că a făcut un reportaj în teritoriile ocupate de ucraineni din regiunea rusă Kursk.

Într-o postare pe canalul de Telegram „Dva maiora”, care, conform propriei descrieri, este al „militarilor adevărați” și are peste 1,1 milioane de urmăritori, Mircea Barbu este dat în „căutare”, autorii fiind indignați că acesta „a încălcat frontiera de stat a Federației Ruse” și a publicat un reportaj în „publicația română HotNews”.

Autorii mesajului amintesc cazul jurnalistul de la Reuters Ryan Evans, ucis pe 25 august în Kramatorsk, Donețk.

„Evident, astfel de rapoarte au deja un caracter demonstrativ și sunt menite să aducă prejudicii reputației Rusiei. Dosarele penale nu mai sunt la fel de eficiente ca sistemul Iskander sau FAB-500. „Jurnaliștii” de la Reuters care s-au rătăcit în DNR (regiunea Donețk – n.r.) săptămâna trecută au apreciat deja efectul inevitabilității pedepsei. De fapt, ei nu sunt jurnaliști. Ei sunt mercenari ai informației”, se arată în postarea citată de HotNews.

Jurnalistul Mircea Barbu spune că nu e prima oară când e amenințat

Mircea Barbu susține că „nu este nici prima și probabil nici ultima dată” când i se întâmplă așa ceva și speră că amenințarea „vine din partea unor trolli pro-ruși și nu ceva mai serios”.

„Orice fel de amenințare, mai ales una cu moartea, nu poate decât să mă îngrijoreze, normal. Sper însă că e doar o reacție de frustrare, venită din partea unor trolli pro-ruși și nu ceva mai serios. Nu e nici prima și probabil nici ultima dată când eu sau alți colegi de-ai mei care relatam din zone de conflict suntem amenințați. Din păcate, e un trend alarmant la nivel global în care jurnaliștii sunt văzuți ca ținte legitime doar pentru ca ne facem meseria și aducem informații publicului de la fața locului. Sper ca autoritățile relevante să se sesizeze și să reacționeze la astfel de mesaje”, a declarat Mircea Barbu, pentru HotNews.

Rusia a deschis dosare penale pe numele mai multor jurnaliști

Pe 24 august, o rachetă Iskander lansată de armata rusă a lovit un hotel din orașul Kramatorsk, din Donețk unde era cazat un grup de șase jurnalișți și colaboratori ai agenției Reuters. Un fost soldat britanic care a devenit consilier de securitate a murit, doi dintre jurnaliști au fost răniți, iar un altul se află în stare gravă.

Începând cu 17 august, Rusia a deschis mai multe dosare penale pe numele a șase jurnaliști care sunt acuzați că au trecut granița ilegal din Ucraina în regiunea rusă Kursk. Aceștia sunt Nick Connolly, jurnalist de la Deutsche Welle care lucrează în Ucraina, Natalia Nagornaia, jurnalistă de la canalul de televiziune ucrainean 1+1, Nick Paton Walsh, jurnalist de la postul american de televiziune CNN, Stefania Battistini şi Simone Traini, două jurnaliste italiene de la postul public de televiziune RAI, Diana Butsko şi Olessia Borovik, două jurnaliste ucrainene.