Magistrații Curții Constituționale au declarat, marți, parțial neconstituțională și cea de-a treia lege din pachetul de modificări adoptate de Parlament la legile justiției. Este vorba despre legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Anterior, judecătorii au decis că și celelalte două legi, Statutul magistraților și Legea privind organizarea judiciară, includ prevederi neconstituționale.
La această decizie de marți, judecătoarea Livia Stanciu a făcut opinie separată susținând că înființarea Secției penale pentru magistrați ar fi trebuit declarată neconstituțională și arătând că aceasta este discriminatorie și poate afecta lupta împotriva corupției.
Judecătoarea CCR arată că înființarea acestei structuri nu este altceva decât un „experiment judiciar” care în plus este pregătit și superficial și în lipsa oricăror studii și programe și fără o analiză amănunțită și riguroasă, arată Hotnews din opinia separată făcută de Livia Stanciu.
Fosta șefa a Înaltei Curți de Casație și Justiție condamnă faptul că prin înființarea acestei secții se induce ideea că există o problemă de infracționalitate în rândul magistraților care să necesite o atenție specială ceea ce nu poate fi justificată în realitate.
„Prin urmare, spre deosebire de ceilalti cetațeni ai României, judecătorilor și procurorilor, inclusiv judecătorilor și procurorilor militari și membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, le este aplicat un tratament juridic diferit, prin reglementarea cercetării infracțiunilor ce s-ar comite de către aceștia de către o structură specială de parchet. Aceasta situație nu-și găsește justificare în exigențele constituționale consacrate de art.16 alin.(1) din Constituție potrivit căruia
Livia Stanciu mai arată că nu are nicio justificare raționala opțiunea legislativă de a restrânge aria de competență a unor structuri de parchet deja existente și specializate (DNA și DIICOT), cu atât mai mult cu cât statul român a investit fonduri semnificative și a dezvoltat ani la rând un mecanism eficient de abordare a faptelor de corupție și de criminalitate organizată.
Judecătoarea reclamă și parcursul legislativ al legii, susținând că nu au fost respectate prevederile regulamentare și nici cele care țin de tehnica legislativă.
Acum, ca urmare a declarării de către CCR a celor trei legi drept parțial neconstituționale pachetul legislativ se va întoarce în Parlament pentru ca articolele reclamate să fie puse în acord cu decizia judecătorilor constituționali.