Un istoric susţine că a identificat podul pictat în fundalul celebrei picturi „Mona Lisa”

Un istoric susţine că a identificat podul pictat în fundalul celebrei picturi „Mona Lisa”
Sursa foto: Shutterstock

Un istoric a afirmat că podul pictat în fundalul celui mai faimos portret din lume – „Mona Lisa”, de Leonardo da Vinci aparține unui orăşel din Toscana, informează site-ul publicaţiei britanice The Guardian.

Un istoric susține că podul care apare în celebra pictură „Mona Lisa” se află în Italia

Istoricul italian Silvano Vinceti a declarat că nu are nicio îndoială că podul Romito di Laterina din provincia Arezzo este cel pe care Leonardo l-a pictat în peisajul rural din spatele enigmaticei „Mona Lisa”, ceea ce ar pune capăt unui mister care a alimentat nenumărate dispute de-a lungul anilor, potrivit Agerpres. 

Folosind documente istorice şi imagini realizate din dronă şi făcând comparaţii între pictură şi fotografii ale zonei, Vinceti este de părere că este vorba despre „podul etrusco-roman, Romito”.

Cel mai grăitor detaliu, le-a declarat el reporterilor de la Asociaţia presei străine din Roma, a fost numărul de arcuri: podul din tabloul lui Leonardo avea patru arcuri, la fel ca Romito. Ponte Buriano, pe de altă parte, are şase arcuri, în timp ce Ponte Bobbio are peste şase.

El a adăugat că tocmai în acea perioadă Leonardo se afla în zona Val d’Arno, mai întâi în serviciul lui Cesare Borgia, un cardinal din cea mai notorie familie nobilă din Italia renascentistă, şi apoi pentru Piero Soderini, un om de stat al Republicii Florenţa.

Teoria istoricului a provocat emoție în micul orășel

Simona Neri, primăriţa din Laterina, a declarat că teoria lui Vinceti a provocat multă emoţie în orăşelul având o populaţie de puţin peste 3.500 de locuitori.

În trecut, teoriile au identificat podul ca fiind Ponte Buriano, din apropiere de Laterina, precum şi Ponte Bobbio din oraşul Piacenza, aflat în nordul Italiei.

Vinceti a mai făcut şi alte afirmaţii despre „Mona Lisa” în trecut, inclusiv cea că Leonardo a folosit un model masculin şi unul feminin pentru portretul care se află în spatele unui geam antiglonţ la Muzeul Luvru din Paris.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Alexandru Kocsis (Forța Dreptei): Iohannis a făcut foarte mult rău PNL de când a decis readucerea PSD la guvernare
20:05 - Toți au rămas mască! Ce cadou i-a făcut Lionel Messi lui Adrian Minune, cu ocazia zilei lui de naștere. Asta da surpriză!
19:58 - Marian Rasaliu a argumentat de ce PSD a refuzat să susțină „Legea Iohannis”: Nu se poate ca Iohannis să detoneze o coaliție guvernamentală care lucrează în folosul țării (VIDEO)
19:53 - Care este motivul majorării salariului mediu? Domeniul IT a rămas cel mai bine plătit de la noi din țară
19:39 - Klaus Iohannis: „România sprijină pe deplin Inițiativa de Pace a Președintelui Zelenski” / „Acest război brutal a afectat deja națiuni și oameni din întreaga lume”
19:30 - Virgil Guran a explicat de la ce au pornit neînțelegerile în coaliția PSD-PNL: Acum se discută doar tehnic, se colaborează formal. S-a ajuns la o relație foarte, foarte rece (VIDEO)
19:19 - Cine va suporta cele mai mari creșteri ale costului energiei. Prețurile nu vor mai fi plafonate din aprilie 2025
19:14 - O familie tânără a investit 500.000 de euro într-o afacere care acum le aduce un profit generos. Afacerea a început în străinătate
19:13 - Ștefan Pălărie: „Niciun ghid de finanțare nu a fost lansat pe niciun program sectorial de coeziune din exercițiul financiar 2021-2027”
18:38 - Cel mai mare producător de lapte din România își închide una dintre fabrici. Toți angajații au fost concediați