Un întreg oraș polonez a fost îndemnat să-și evacueze cei 44.000 de locuitori, din cauza inundațiilor devastatoare din Europa centrală

Un întreg oraș polonez a fost îndemnat să-și evacueze cei 44.000 de locuitori, din cauza inundațiilor devastatoare din Europa centrală
Foto: Pixabay.com

Primarul unui oraș polonez a cerut tuturor celor 44.000 de locuitori să evacueze, deoarece inundațiile continuă să lovească Europa centrală.
Primarul Nysei, Kordian Kolbiarz, le-a cerut oamenilor să se îndrepte spre terenuri mai înalte, invocând riscul ca un dig să se spargă și să elibereze o cascadă de apă în oraș dintr-un lac din apropiere.

Cel puțin 16 persoane au murit din cauza inundațiilor

Numărul morților din inundațiile care au avut loc în weekend a crescut la cel puțin 16 persoane, luni, cu șapte decese confirmate în România. Au fost înregistrate victime și în Austria, Republica Cehă și Polonia.

Budapesta a anunţat că va închide drumurile din apropierea fluviului Dunărea care trece prin capitala Ungariei, invocând riscul de inundaţii în cursul acestei săptămâni.

„Vă rugăm să vă evacuați bunurile, pe voi înșivă, pe cei dragi. Merită să ajungeți imediat la ultimul etaj al clădirii, deoarece valul poate fi înalt de câțiva metri. Aceasta înseamnă că întregul oraș va fi inundat”, a scris primarul Nysa Kolbiarz.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că vor fi alocați un miliard de zloți pentru victimele inundațiilor din țară, adăugând că și Polonia va solicita fonduri de ajutor ale UE. Guvernul său a declarat starea de dezastru natural.

Deși condițiile s-au stabilizat în unele locuri, altele se pregătesc pentru mai multe perturbări și pericole din cauza inundațiilor, declanșate de furtuna Boris.

În Slovacia, revărsarea fluviului Dunărea a provocat inundații în zona Orașului Vechi a capitalei, Bratislava, presa locală raportând că nivelul apei a depășit 9 m și era de așteptat să crească în continuare.

Ungaria se pregătește pentru inundații în zilele următoare

Avertismentele sunt în vigoare pe 500 km de Dunăre. Apa crește cu aproximativ un metru la fiecare 24 de ore, primarul Budapestei oferind locuitorilor un milion de saci de nisip pentru a se proteja împotriva apelor de inundații.

Unele linii de tramvai nu vor funcționa, în timp ce drumurile de-a lungul râului vor fi închise în capitala Ungariei de luni seară. Trenurile între Budapesta și Viena au fost, de asemenea, anulate.

Premierul Viktor Orban a declarat la X că și-a amânat toate obligațiile internaționale „din cauza condițiilor meteorologice extreme și a inundațiilor care se desfășoară în Ungaria”.

Cele mai mari precipitații au fost în Republica Cehă. În orașul Jesenik, din nord-estul orașului, au căzut 473 mm de ploaie de joi dimineață – de cinci ori mai mare decât media lunară a precipitațiilor.

Serviciul de pompieri ceh a livrat sticle de apă potabilă în satele blocate, unde oamenilor li s-a spus să nu bea apă de la robinete sau fântâni, deoarece este probabil puternic contaminată.

În orașul austriac St Polten, a căzut mai multă ploaie în patru zile decât în ​​toată cea mai ploioasă toamnă înregistrată, în 1950.
Cancelarul Karl Nehammer a declarat că forțele armate au fost desfășurate pentru a oferi asistență regiunilor afectate de furtuni. Ministerul Climei din Austria a declarat că vor fi puse la dispoziție 300 de milioane de euro în fonduri de recuperare.

Majoritatea partidelor au întrerupt campania pentru alegerile federale care aveau loc în mai puțin de două săptămâni, pe 29 septembrie.
Satele și orașele au fost scufundate în estul României. Emil Dragomir, primarul orașului Slobozia Conachi, a declarat presei că inundațiile au avut un impact devastator.

„Dacă ai fi aici, ai plânge instantaneu, pentru că oamenii sunt disperați, munca de toată viața lor a dispărut, au rămas oameni care au rămas doar cu hainele pe care le aveau pe ei”, a spus el.

Mii de persoane au fost evacuate în Polonia, inclusiv personalul și pacienții unui spital din orașul Nysa. Drumurile au fost grav perturbate, iar circulația trenurilor a fost suspendată în multe părți ale țării.

Unde se mută Furtuna Boris?

Pe parcursul zilei de marți sunt așteptate mai multe ploi în Austria, Republica Cehă și sud-estul Germaniei, unde ar putea cădea încă 100 mm, arată BBC.

Deși ar putea dura încă câteva zile pentru ca apele inundațiilor să se retragă, vremea se va îmbunătăți în Europa centrală de la jumătatea săptămânii, cu condiții mult mai uscate.

Furtuna Boris se va deplasa acum mai spre sud, în Italia, unde se va intensifica din nou și va aduce ploi abundente. Regiunea Emilia-Romagna este cea mai grav afectată, cu 100-150 mm de ploaie.

Precipitațiile record înregistrate în Europa centrală au fost cauzate de o serie de factori, inclusiv de schimbările climatice.
Diferitele elemente meteorologice s-au reunit pentru a crea o „furtună perfectă” în care aerul foarte rece din Arctica s-a întâlnit cu aerul cald din Marea Mediterană.

Un model de presiune atmosferică a însemnat, de asemenea, că furtuna Boris a rămas blocată într-un singur loc pentru o lungă perioadă de timp.

Oamenii de știință spun că o atmosferă mai caldă reține mai multă umiditate, ceea ce duce la precipitații mai intense. Oceanele mai calde duc, de asemenea, la mai multă evaporare a apei, hrănind sistemele de furtună.
Pentru fiecare creștere cu 1C a temperaturii medii globale, atmosfera este capabilă să rețină cu aproximativ 7% mai multă umiditate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)