Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) şi poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale au efectuat, marțt, 22 percheziţii domiciliare, la persoane fizice şi juridice, în judeţele Tulcea, Maramureş, Iaşi, Suceava şi Braşov, pentru prinderea unui grup de români care au furat din Franţa aparatură medicală stomatologică.
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, acţiunea a avut loc în cadrul unei anchete efectuată de Secţiunea de cercetări din Nancy a Jandarmeriei Naţionale Franceze şi vizează fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociaţie de răufăcători în vederea săvârşirii unei infracţiuni.
Cercetările, efectuate cu sprijinul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenţei Itinerante, vizează membrii unui grup organizat de criminalitate itinerantă specializat în comiterea de furturi de aparatură stomatologică, pe teritoriul Franţei.
„Autoritățile franceze, în cadrul cooperării judiciare internaționale în materie penală prin Jurisdicţia Inter-Regională Specializată (JIRS) din Nancy – Franţa, au formulat 15 ordine europene de anchetă, din aceste activități de cooperare, rezultând faptul că membrii grupului (alcătuit din cetățeni români), în perioada aprilie 2022 – noiembrie 2023, au săvârșit 19 infracțiuni de furt, pe întreg teritoriul Franței, fiind sustrase peste 3.000 de bunuri din societăți care fabrică sau comercializează aparatură medicală stomatologică”, conform sursei citate.
În acest caz, prejudiciul total este de aproximativ 4.500.000 de euro.
„În urma activităților desfășurate au fost depistate opt persoane față de care autoritățile franceze au emis mandate de arestare europene. Față de cei opt membri ai grupului, procurorii parchetelor de pe lângă curțile de apel competente au dispus măsura reținerii”, potrivit comunicatului.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate aparate și instrumente medicale stomatologice, despre care există bănuiala rezonabilă că fac parte din echipamentele sustrase de pe teritoriul Franței (aparatură stomatologică și accesorii pentru aceasta – scanere intraorale, implantoare, sisteme de magnificație, seringi electronice), suma de 16.500 euro, mai multe telefoane mobile, înscrisuri, 106 cartușe cu glonț de 9 mm, precum și alte mijloace de probă.
Totodată, au fost ridicate o replică armă, un pistol neletal, o armă lungă letală (toate suspuse regimului autorizării) deținute ilegal.
„Activitățile de cooperare internațională au fost realizate cu suportul EUROJUST și EUROPOL, la acțiune participând și anchetatori francezi și ofițeri de legătură ai Jandarmeriei Naționale Franceze din cadrul Ambasadei Franței la București”, menționează DIICOT.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de investigații criminale, criminaliști și cei ai serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Tulcea, Iași, Suceava, Maramureș și Brașov.