Un gaz radioactiv a fost descoperit în școlile și grădinițele românești. Acesta provoacă o boală gravă: „Este, într-adevăr, ucigașul tăcut”

Publicat: 22 04. 2024, 09:00
Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Într-un sfert dintre școlile și grădinițele din 16 județe sunt concentrații mari de radon, arată o cercetare a celor de la Universitarea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Radonul este un gaz radioactiv incolor și inodor, care se acumulează în clădiri și duce în timp la boli grave, inclusiv cancer pulmonar.

Cercetare: Radonul, prezent în concentrație mare în multe dintre școlile și grădinițele din România

Cercetătorii de la UBB au măsurat concentrația de radon în aproape 5.000 de școli, grădinițe, instituții administrative și clădiri rezidențiale din 25 de județe, iar în 16 dintre ele au găsit valori peste limita impusă de UE.

„Multe dintre ele nu au placă de beton peste fundație și atunci, practic, fundația nu este protejată. Radonul poate pătrunde din sol și atunci se acumulează inclusiv prin fisuri invizibile, pătrunde în interior”, a explicat Alexandra Cucoș, coordonator proiect, pentru Ștrile Pro TV.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), deja ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri de cancer pulmonar în special la nefumători, printre cauzele acestei boli fiind și radonul.

Victoria Ruța, medic pneumolog, a explicat de ce elevii sunt expuși: „Radonul este pe locul doi după fumat în ceea ce privește cancerul pulmonar. Este într-adevăr ucigașul tăcut. Are o densitate mai grea decât aerul și rămâne undeva la 1m/1,5m, astfel că copii sunt cei mai expuși”.

Măsuri pentru scăderea concentrației de radon

Într-un liceu din Cluj-Napoca a fost măsurată o concentrație de radon de trei ori mai mare decât cea admisă. Conducerea a luat măsuri și deja concentrația a scăzut.

„În fiecare clasă de la parter există sub pardoseală o membrană cu un sistem de ventilație și cu senzorii care în momentul în care simt că crește concentrația da radon, pornesc și dispersează concentrația de radon”, a declarat Monica Bereș, directorul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca, pentru Știrile Pro TV.

Însă specialiștii spun că simpla aerisire a încăperilor poate ajuta la scăderea concentrației de radon.