Un gălățean a câștigat procesul cu banca, după ce rata creditului i-a s-a dublat din cauza cursului de schimb (VIDEO)

Publicat: 10 09. 2014, 16:26
Foto: business24.ro

Veste bună pentru românii care au luat credite în franci elveţieni. În premieră, magistraţii au decis, irevocabil, să dea câștig de cauză unui gălățean care se luptă cu banca după ce rata creditului, luat în monedă elvețiană, i s-a dublat din cauza cursului de schimb în ultimii șase ani. Procesul este o speranță pentru alte mii de români, aflați și ei în litigii cu băncile.

Sunt peste o sută de mii de români care, în urmă cu 6-7 ani, au luat împrumuturi avantajoase într-o monedă exotică şi care ulterior s-au trezit cu costuri duble, pe care nu le mai pot acoperi. Nimeni nu le-a explicat care sunt capcanele unui credit în franci elveţieni. În prezent, singura speranţă le-a rămas în instanţă.

”Rata trebuia să fie la maxim 2 mii şi un pic de lei, a ajuns să fie peste 3.700 03,26. N-am fost un client de rea credință în sensul că nu mă ajutați, nu vă mai plătesc nimic. Din puținul pe care l-am avut am plătit”, a afirmat Ioana Săvulescu, client credit CHF.

Şi Marius a luat un credit de 140.000 de franci în 2007, când un moneda era cotată la 2 lei. Iniţial a plătit o rată de 1.100 de franci, adică 2.400 de lei.

”Ulterior ratele au crescut şi maximul s-a atins undeva prin august 2011 unde am plătit la un curs de 3,9, am plătit pentru aceeaşi rată 4.130 de lei, aproape dublu”, a spus Marius Ifrim.

Avocaţii se aşteaptă la un val de procese din partea consumatorilor care au fost păcăliţi de bănci şi au luat împrumutiri mari, în monede exotice. Decizia magistraţilor de convertire a creditelor în franci va fi cu siguranţă invocată în procesele viitoare.

Instituţia financiară care a pierdut acest proces a atacat decizia cu o cale extraaordinară. a cerut revizuirea hotărârii şi suspendarea acesteia până la judecarea litigiului. Dacă şi după această cale de atac, banca pierde, rata respectivului reclamant va trebui redusă la jumătate.

Peste 3.000 de români care au credite în monede exotice au acţionat în instanţă băncile, pentru convertirea împrumuturilor. Şi in Parlament există un proiect de lege care propune exact acelasi lucru: convertirea creditelor in valuta la cursul la care a fost acordat imprumutul. 

Decizie în premieră privind creditul în franci elvețieni