Un fost secretar de stat a fost trimis în instanță de DNA, cu acord de recunoaștere a vinovăției. Dan Dumitrescu este acuzat de trafic de influență în formă continuată

Un fost secretar de stat a fost trimis în instanță de DNA, cu acord de recunoaștere a vinovăției. Dan Dumitrescu este acuzat de trafic de influență în formă continuată
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Dan Dumitrescu, fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a fost trimis în instanță de Direcția Națională Anticorupție, cu un acord de recunoaștere a vinovăției, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență în formă continuată (patru acte materiale). Potrivit DNA, la data faptelor, inculpatul era consilier la cabinetul unui secretar de stat din Ministerul Sănătății.

Tribunalul București a fost sesizat de procurori și în legătură cu un rechizitoriu privind un inculpat om de afaceri, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de trafic de influență.

Fostul secretar de stat Dan Dumitrescu a fost trimis în instanță de DNA, cu acord de recunoaștere a vinovăției

Procurorii spun că, în perioada februarie – august 2016, Dan Dumitrescu, în calitate de consilier în cadrul Ministerului Sănătății ce avea ca atribuție principală „Coordonare Unitatea de Implementare Proiecte Europene, Relația cu Parlamentul”, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) foloase necuvenite (sume de bani și alte servicii, printre care și încadrarea soției pe un post de psiholog într-un proiect finanțat din fonduri nerambursabile) și ar fi primit de la acesta, direct sau prin intermediar, suma totală de 67.000 lei.

Inculpatul i-ar fi promis martorului că își va exercita presupusa influență pe care a afirmat că o are asupra unor factori decizionali din cadrul unei agenții naționale și din mai multe ministere, în vederea accesării, aprobării și derulării în condiții avantajoase a unor proiecte finanțate din fonduri europene pentru o asociație deținută de martor, precum și a deblocării unor sume de bani pentru proiecte aflate în derulare.

„În perioada august 2015 – ianuarie 2016, omul de afaceri inculpat în prezenta cauză i-ar fi propus aceluiași martor să participe la mai multe licitații organizate de societatea sa în vederea obținerii unor fonduri europene, pe care l-ar fi asigurat că le va și câștiga, în virtutea unei pretinse influențe pe care primul susținea că o are asupra unor funcționari publici din mai multe ministere. În schimbul câștigării licitațiilor, inculpatul i-ar fi pretins martorului remiterea unor sume de bani cuprinse între 34.000 euro și 300.000 lei”, se arată în comunicatul transmis vineri de DNA.

Procurorii au precizat că două dintre licitații au fost anulate, iar cea de-a treia a fost câștigată de firma martorului, însă acesta a refuzat să îi remită inculpatului – după executarea contractului și încasarea fondurilor europene – suma de 300.000 de lei pretinsă anterior.

„Cu referire la acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpatul Dumitrescu Dan, în prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”, se mai arată în comunicatul DNA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`