Alexandru Bucur, fost decan al Facultății de Medicină Dentară din București, a fost găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI), acesta exercitând, în perioada aprilie – iulie 2012, și funcția de manager de spital, potrivit unui comunicat de presă.
ANI a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Alexandru Bucur, întrucât, în perioada 9 aprilie – 16 iulie 2012, a exercitat, simultan, funcţia de manager al Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu” şi funcţia de decan al Facultăţii de Medicină Dentară „Carol Davilla”.
Astfel, Alexandru Bucur a încălcat dispoziţiile art. 215, alin. (5) din Legea nr. 1/2011, potrivit cărora „funcţiile de conducere sau de demnitate publică se pot cumula cu funcţiile didactice şi / sau de cercetare” şi dispoziţiile art. 180, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006, potrivit cărora „funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu (…) exercitarea oricăror alte funcţii salarizate, nesalarizate sau / şi indemnizate cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară a activităţilor didactice, de cercetare ştinţifică şi de creaţie literar-artistică”.
Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Alexandru Bucur a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare, precizează ANI.
Potrivit Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.
Totodată, „persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului”.