Un fost colonel SRI cumulează pensia de lux cu salariul de șef al firmei Casei de Pensii: Peste 15.800 lei/lună!

Un fost colonel SRI cumulează pensia de lux cu salariul de șef al firmei Casei de Pensii: Peste 15.800 lei/lună!

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), instituția publică din România care acordă pensii și alte prestații de asigurări sociale cuvenite persoanelor cuprinse în sistemul public de pensii și al accidentelor de muncă și bolilor profesionale, este și patroană. CNPP este acționar unic la Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă „T.B.R.C.M.” SA, care are, normal, un șef. Acesta se numește Anton-Toni Smâdu și a fost numit președinte al Consiliului de Administrație și Director General de către AGA, începând cu 20 noiembrie 2014, scrie EVZ.

De precizat că CNPP este în coordonarea Ministerului Muncii, președintele Casei fiind numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului Muncii, precizare necesară în plin scandal al cumulării pensiilor cu salariile de la stat pe care premierul Mihai Tudose și ministrul Lia Olguța Vasilescu spun că o vor elimina.

Ei, bine, șeful „T.B.R.C.M.” SA, aflată în ograda Ministerului Muncii, este un fericit pensionar de lux, în calitate de colonel SRI în rezervă, care mai câștigă un salariu de la stat de peste 8.000 de lei pe lună, la care se adaugă un premiu anual de șase remunerații. Conform EVZ, Anton-Toni Smâdu, care a trecut în rezervă în 2006 din funcția de șef al Secției Brăila a SRI, primește o pensie de 7.800 de lei.

Ce anume îl califică și recomandă pe Smâdu să fie șef la T.B.R.C.M.? Cel mai probabil pilele, nu pregătirea.

Dar dacă pregătirea în turism cerută de lege a rezolvat-o după numire (absolvind în 2015 un program de 720 de ore pentru perfecționare în „ocupația” de „Manager în activitatea de turism”), nu la fel de simplu e cu suspiciunea că ar fi un fost torționar.

Anton-Toni Smâdu, asemenea unui sfert din colegii săi, s-a pensionat la cerere la începutul lui 2006, cu puțin înainte ca CNSAS să înceapă verificarea celor care au făcut „poliție politică“.

În prezent, Smâdu figurează pe site-ul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din SRI, ca președinte al sucursalei Brăila.

Potrivit sitelui comunism.ro, ce utilizează baza de date conținând numele torționarilor din cartea Doinei Jela „Lexiconul negru”, la secțiunea „torționari” apare un anume Smâdu „locotenent în MAI, la Slobozia, în noiembrie 1987, când a preluat pe unul dintre muncitorii deportați de la Brașov, pe care îl controla la serviciu de 2–3 ori pe zi, pentru a vedea dacă respectă regimul impus: izolarea, necomunicarea cu colegii, traseul fix de acasă la serviciu și de la serviciu acasă etc”.

Anton-Toni Smâdu este născut în 1957, în comuna Reviga din județul Ialomița. După Revoluție, el a activat în SRI Ialomița, ulterior ajungând șeful secției SRI Brăila. După trecerea în rezervă a fost consilier al prefectului de Brăila, apoi șef la punctul de lucru din Brăila al firmei DG Petrol SRL, care a intrat, potrivit presei locale, în atenția procurorilor, și, din noiembrie 2014, șef al societății comerciale a Casei Naționale de Pensii Publice.

Întrebat de presă cu privire la biografia completă a Anton-Toni Smâdu, precum și a modului în care a ajuns șef la „T.B.R.C.M.” SA, președintele CNPP, Robert Iulian Stănescu (fotodreapta), încă nu a oferit un răspuns, probabil crezând că presa e obligată să stea după cele 30 de zile – termen ingrat pe care administrație de stat o bagă de fiecare dată în fața muritorilor de rând.

Uite că ne hazardăm să zicem: Un posibil TORȚIONAR e director general și președinte al Consiliului de Administrație al Societății de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă „TBRCM”.

Așteptăm reacția Casei Naționale de Pensii Publice. Și niscavai demisii, dacă se poate!

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`