Un expert a explicat de ce mai mulți pensionari s-au trezit cu pensii mai mici, după recalculare (VIDEO)

Un expert a explicat de ce mai mulți pensionari s-au trezit cu pensii mai mici, după recalculare (VIDEO)
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Constantin, moderatoarea emisiunii Politica Zilei, difuzată pe B1 TV, a prezentat câteva mesaje ale unor pensionari care acuză faptul că pensia le-a fost scăzută după recalculare.

Ce spun pensionarii despre scăderea pensiei

“Mi-au scăzut pensia cu 241 RON, nu mi-au luat în considerare stagiul suplimentar de 3 ani aferent grupei a 2-a de muncă. Și așa aveam ‘uriașa’ pensie de 1.560 RON.

Au reușit să o scadă. Noi, cei care am muncit în industria chimică, (cianuril- substanță chimică de război, lactamă, capro lactamă, acid adipic și multe alte substanțechimice otrăvitoare pentru om), suntem văduviți de prevederile legale de muncă în grupa a 2-a, cu toate că s-au plătit contribuțiile aferente la bugetul de stat”, este unul dintre mesajele prezentate de Ioana Consantin.

O altă pensionară din Neamț a precizat că i-a scăzut pensia în urma recalculării. Moderatoarea emisiunii Politica Zilei a prezentat mesajul pe care l-a primit.

“Sunt pensionată din 2009, am lucrat în domeniul chimic, cu 14 ani de grupa a 2-a. Ultima decizie din 2017, am 26 de ani, 7 luni și 2 zile, cu o pensie actuală de 1.529 RON. Acum la recalculare mi-au redus la 24 de ani, 7 luni și 12 zile, iar suma e de 1.396 RON.

Am 72 de ani, sunt bolnavă de diabet, tensiune, etc, văduvă. Cum să mă descurc? Mi-au tăiat și cardul de alimente din iunie”, a precizat pensionara.

Cum explică Dorina Barcari faptul că mai mulți pensionari au pensia scăzută după recalculare

Dorina Barcari, expert pensii și salarizare, a avut o intervenție în cadrul emisiunii Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a explicat motivul pentru care mai mulți pensionari s-au trezit cu pensii mai mici, după recalculare. Este vorba despre pensionarii care au lucrat în minerit.

“Astăzi m-am întâlnit cu reprezentanții minerilor, care sunt la fel de nemulțumiți și tot pe aceleași criterii, pentru că în legea asta s-a făcut o disociere între diversele stagii de cotizare. Numai faptul că au fost redenumite ‘cotizare necontributivă’ este contradicție în termeni și stagiul asimilat, și stagiul suplimentar sunt acoperite de contributivități mai mari decât cele pentru munci considerate condiții normale.

Și totuși, ele sunt excluse din niște calcule, pe urmă vine să … știți chestia aia cu acordarea punctelor de stabilitate, care sunt acordate până la data pensiei și după aia, dacă muncești, nu mai poți să beneficiezi de așa ceva, sunt tot felul de soluții din astea, care vin să condiționeze ori dreptul la pensie ori să disocieze stagiile fără niciun sens.

Astăzi am fost impresionată extraordinar de reprezentanta persoanelor cu dizabilități.

Este o persoană extraordinară și pentru faptul că este o persoană inteligentă, și o persoană care luptă peste puterile unui om normal. Ceea ce face dânsa este inimaginabil.

Și numai dacă o vezi și stai de vorbă cu ea, realizezi câtă nedreptate poate să fie în privința unor oameni care încearcă să trăiască ca și un om normal, având atâtea incapacități. Mă uitam că na, și tu normal obosești să urci scările, dar ei nu pot să le urce. A încercat cineva să stea cu ochii legați o jumătate de zi în propria cameră?”, a spus Barcari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:10 - Pâmântul va avea o nouă lună. Cum va putea fi văzut asteroidul și cât timp va sta în orbita planetei noastre
22:09 - Anca Serea a rămas fără bona celor 6 copii ai săi: „Pleacă acasă, unde o așteaptă cele trei fetițe și un vis neîmplinit” / Ce a spus vedeta despre bonele filipineze (VIDEO, FOTO)
22:04 - Daniel Constantin, despre posibilitatea ca Iohannis să candideze la Senat din partea PNL: Mi se pare că e un zvon, deocamdată. La ședințele la care eu am participat, nu a fost nicio discuție în sensul acesta (VIDEO)
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”